Eksplozija tovarne umetnih gnojil v Teksasu kot potres jakosti 2,1

0

Ameriška geološka služba je sporočila, da se je eksplozija v teksaški tovarni umetnih gnojil v sredo zvečer po krajevnem času čutila kot potres z magnitudo 2,1. Preiskava dogodka, ki je zahteval od 5 do 15 življenj in najmanj 170 ranjenih še traja, uvodna ugibanja pa pravijo, da je šlo za industrijsko nesrečo.

Ekipa gasilcev iz kraja West z 2700 prebivalci okrog 30 kilometrov od mesta Waco se je odzvala na klic o požaru. Gasilci so po prihodu začeli prazniti okoliške zgradbe, saj so hitro ugotovili, da lahko pride do katastrofe. Umetna gnojila so namreč zelo eksplozivna in leta 1995 jih je na primer uporabil domači terorist Timothy McVeigh za napad na zvezno zgradbo v Oklahoma Cityju, v katerem je umrlo 168 ljudi, ranjenih pa je bilo 680.

McVeigh je izvedel teroristično dejanje zaradi maščevanja za napad zvezne policije na posestvo kulta Davidovcev pod vodstvom Davida Koresha nedaleč od mesta Waco. V množičnem samomoru in pod streli agentov FBI in drugih je takrat končalo več kot 80 ljudi. Do eksplozije v tovarni gnojil je prišlo le dva dni pred 20. obletnico napada zvezne policije na posestvo.

Eksplozija je v sredo poškodovala ali zravnala z zemljo 75 hiš in povsem uničila stanovanjski blok s 50 enotami. Opustošenje zajema območje štirih mestnih ulic, uničena sta bližnja srednja šola in dom za ostarele, iz katerega so na srečo pravočasno rešili 133 varovancev, saj je od začetka požara do eksplozije minilo skoraj pol ure.

Zvezna agencija za kemično varnost in Agencija za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF) sta na kraj eksplozije poslali svoje preiskovalce, ponesrečenim pa že pomaga Rdeči križ. Tovarno je že leta 2006 kaznovala teksaška komisija za kakovost okolja, ker ni imela ustreznih varnostnih načrtov. Junija je tovarna ukrepala po pritožbah okoliških prebivalcev, ki so morali živeti z vonjem po amoniaku. (sta)

pozar fabrika(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen