Ekonomist Kovač: Pod Bratuškovo Slovenija postala banana država, ki jo čaka bankrot!

15

Izjemno velik skok cene zadolževanja slovenske države v prvih dneh po izvolitvi nove vlade Alenke Bratušek je Slovenijo postavil na zemljevid finančno najbolj tveganih držav evrskega območja. Ker so nam finančni trgi poslali jasno sporočilo, da ne zaupajo Bratuškovi, Jankoviću & Co., se odpira pomembno vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost naše države, piše ekonomist Stanislav Kovač za finance.si.

Slovenija je postala žarišče finančnega tveganja

Graf o ceni zadolževanja slovenske države na tujih trgih kaže, da so se finančni trgi na izvolitev nove vlade odzvali z izjemno veliko nezaupanja, saj je po 20. marcu silovito zrasla premija za tveganje za slovenski dolgoročni državni dolg, in sicer samo v nekaj dneh s pet odstotkov (20. marca) na kar 6,3 odstotka (27. marca), nato je cena zadolževanja nekoliko upadla. Primerjava s ceno zadolževanja pri bolj tveganih obrobnih državah evrskega območja, Španije in Italije, sporoča, da se je po 20. marcu cena zadolževanja pri obeh državah spremenila le minimalno, medtem ko je za Slovenijo poletela v nebo (glej graf Cena zadolževanja Slovenije, Španije in Italije).

Povsem enako informacijo prinaša drugi graf, ki primerja ceno dolgoročnega državnega dolga Slovenije, Malte in Luksemburga. Zadnji sta bili skupaj s Slovenijo državi, ki so ju tuji mediji omenjali kot možni novi Ciper zaradi velikosti njunih bank. Razmerje med vrednostjo bilančne vsote bank in BDP pri Luksemburgu je kar 22, Malti osem, Cipru sedem in Sloveniji le 1,3. Kljub veliko večji bilančni vsoti bank Luksemburga in Malte v primerjavi s Slovenijo cena zadolževanja Luksemburga in Malte po 20. marcu sploh ni zrasla, medtem ko je za Slovenijo eksplodirala (glej graf Cena zadolževanja Slovenije, Malte in Luksemburga).

Oba grafa povsem zanikata prevladujočo razlago v slovenskih dominantnih medijih, da je naša država v zadnjih dveh tednih zgolj žrtev ciprske dolžniške krize – če bi bilo to res, potem bi dolžniški virus ciprske krize precej bolj okužil tudi bolj tvegane Italijo, Španijo, Luksemburg in Malto, vendar jih ni. Kaj se je torej v resnici zgodilo s Slovenijo, da je po 20. marcu čez noč postala v očeh finančnih trgov najbolj tvegana država evrskega območja?

Zaradi nove vlade vlagatelje zgrabila panika

Opisani pojav iz obeh zgoraj omenjenih grafov, kjer se je Slovenija čez noč odcepila od primerljivo tveganih držav, se imenuje proces odcepitve (decoupling). V raziskavi The Pricing of Sovereign Risk and Contagion during the European Sovereign Debt Crisis (marec 2012) sta ga podrobno opisala ekonomista ECB Beirne in Fratzscher, ki ugotavljata tri glavne dejavnike za rast cene državnega zadolževanja po nastopu finančne krize 2008. Po njunem mnenju je prvi pomemben dejavnik poslabšanje makroekonomskih razmer (fundamentals contagion), drugi dejavnik je prenos okužbe iz posamezne države na skupino podobno tveganih držav v regiji (regional contagion), tretji dejavnik dražjega zadolževanja države je nenadna panika med vlagatelji zaradi specifičnih razmer v posamezni državi (pure contagion).

Ekonomista Beirne in Fratzscher za tretji dejavnik dražjega zadolževanja ugotavljata, da ga ni možno razložiti z ekonomskimi razlogi ali regionalnim vplivom bližnjih držav, ampak predvsem s specifičnimi spremembami znotraj posamezne države. In prav to se je zgodilo po izvolitvi vlade Bratuškove: po 20. marcu se v Sloveniji ni spremenil noben makroekonomski kazalnik, prav tako se ni opazneje zvišala cena zadolževanja v zgoraj omenjeni regionalni skupini bolj tveganih držav. Odločilna sprememba se je zgodila zgolj pri nas samih v Sloveniji, to je izvolitev nove vlade Bratuškove, ki so jo finančni trgi prepoznali kot izjemno tvegano in zato tudi močno dvignili premijo za tveganje za slovenski državni dolg.

Finančni trgi ne marajo vlade Bratuškove

Bratuškova je ekonomski program svoje vlade predstavila v govoru v državnem zboru 20. marca, kjer je napovedala konec javnofinančnega varčevanja, preobrat pri sanaciji bank in vnovično oživitev propadlega ekonomskega modela nacionalnega interesa.

Podatki iz grafa o ceni zadolževanja Slovenije lepo kažejo kronologijo tako imenovane panične okužbe (pure contagion) Slovenije. Takoj po izvolitvi nove vlade so finančni trgi s paničnim dvigom premije za tveganje Bratuškovi, Jankoviću & Co. sporočili, da ne zaupajo novi vladni ekonomski politiki antivarčevanja, zavračanja sanacije bank s slabo banko, zapiranja pred tujim kapitalom in ohranjanja bankrotiranega modela nacionalnega interesa (glej graf Cena zadolževanja Slovenije).

Omenjeni graf tudi kaže, da se je cena našega zadolževanja umirila šele 28. marca, ko je Bratuškova v paniki čez noč obrnila ploščo in za medije dejala – pozor! -, »da bo vlada nadaljevala z dobrimi ukrepi prejšnje vlade – s sanacijo bančnega sektorja, upravljanjem državnega premoženja na enem mestu in konsolidacijo javnih financ« (STA, 28. marca 2013). Šele ko je Bratuškova začela nenadoma na vse pretege hvaliti ekonomsko politiko Janševe vlade in skupaj s finančnim ministrom Čuferjem zagotavljati, da bo v celoti izveden projekt slabe banke, se je panika na slovenskem trgu državnih obveznic nekoliko umirila.

Ko Bratuškova & Co. preidejo od besed k dejanjem

Paničen odziv finančnih trgov v prvih dneh po imenovanju vlade Bratuškove je jasno pokazal, kaj se zgodi, ko so Bratuškova, Janković & Co. prešli od svojih opozicijskih besed k dejanjem na oblasti. Bratuškova je bila namreč kot opozicijska političarka PS medijsko najglasnejša kritičarka ekonomske politike Janševe vlade, ki jo je v prvi vrsti vodil finančni minister Šušteršič. Spomnimo, da so Bratuškova, Janković & Co. v opoziciji na vsakem koraku minirali Šušteršičevo fiskalno konsolidacijo in zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja, silovito nasprotovali sanaciji bank s slabo banko in ustanovitvi SDH, ki bi s privatizacijo in odprtju tujemu kapitalu prinesel konec bankrotiranega modela nacionalnega interesa. Bratuškova in Jankovićeva PS sta ob pomoči glasov iz Lukšičeve SD zoper slabo banko in SDH celo vložili referendum.

S svojim miniranjem ekonomske politike Janševe vlade so se Bratuškova, Janković & Co. nenehno sklicevali na tako imenovano domačo resno in ugledno ekonomsko stroko, ki je ob enoumni podpori dominantnih medijev napadala ekonomsko politiko ministra Šušteršiča, predvsem projekt slabe banke. Gre za medijsko izpostavljene ekonomiste in večinoma branilce nacionalnega interesa Jožeta Mencingerja, Maksa Tajnikarja, Bogomirja Kovača, Dušana Mramorja, Mitjo Gasparija, Franja Štiblerja, Ivana Ribnikarja, Veljka Boleta, Franca Križaniča in drugo »resno« in »ugledno« stroko po Bratuškovi. No, danes so nekateri od naštetih »resnih« in »uglednih« ekonomistov že neresno in neugledno spremenili stališče do slabe banke in skupaj z Bratuškovo podpirajo slabo banko. Dominantni mediji pa jim skupaj z Bratuškovo, kakopak, znova ploskajo.

Pod Bratuškovo smo postali banana država

Analiza dogodkov po imenovanju nove vlade Bratuškove prinaša Sloveniji več pomembnih sporočil. Prvič, eksplozivna rast cene zadolževanja Slovenije je v prvi vrsti posledica izvolitve nove vlade Bratuškove, ki so jo finančni trgi prepoznali kot izjemno tvegano in zato tudi močno dvignili premijo za tveganje za slovenski državni dolg.

Drugič, premierka je zaupanja nevredna političarka, ki čez noč oportunistično spreminja stališča do ekonomske politike glede na dane okoliščine in ne razume glavnih vzrokov slovenske gospodarske krize in zato tudi ni zmožna ponuditi ustreznega zdravila za zdravljenje naše ekonomske bolezni, to je zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja, slaba banka in takojšne odprtje močno prezadolženega in podkapitaliziranega gospodarstva tujemu kapitalu.

In tretjič, pod vlado Bratuškove je Slovenija dobila pečat neverodostojne, banana države, saj finančni trgi ne morejo vedeti, kdaj bo premierka spet na glavo postavila svoja stališča do ekonomske politike, se začela znova sklicevati na »resno« stroko in prelomila dano besedo kupcem državnih obveznic, ki naši državi posojajo milijarde evrov.

Z vlado Bratuškove korakamo v bankrot

Konec januarja sem v kolumuni Projektna koalicija Alenke Bratušek je prevara napovedal, da s koalicijo pod vodstvom PS v resnici drvimo pod okrilje trojke. Čakati smo morali samo dva meseca, da se je uresničila moja napoved: z vlado Alenke Bratušek zares korakamo v bankrot! (vir: finance.si)

bratusek_alenka-sedeca-zaskrbljena

Foto: arhiv Demokracije

 

Št. komentarjev: 15
 1. markospil pravi

  kako so eni samo pametni…da te glava zaboli…za casa Janse so bili pa tihi kot rit…slabse kot je bilo itak ne more biti ker smo pod Janso in njegovo kliko prisli do podna…se sreca da jih in vec ker bi se to malo kar je ostalo pokradli ali pa rasprodali…Janezek pa sploh…vsaj tu je dokazal da je mojster..

 2. APM pravi

  Vlada Alenke Bratušek ne bo uživala podpore v mednarodnih finančnih krogih,kar bo še bolj podžgalo nacionalni interes in zgodba o bankrotu se bo neverjetno hitro prelevila v realnost.
  Na to pučisti niso računali.
  Z bankrotom pride prislilna uprava in konec bo Mureglejske republike.

 3. Severnokorejka pravi

  Par Kovač in Sunčič sta pokazala svoj intelektualni domet. Na Bratuškovo skačeta s peno na ustih. Vse jima pride prav. Obravnava ad personam, laži, natolcevanja, sprenevedanje, podpihovanje, zavajanje…..
  Prvič: velik skok zadolževanja se je zgodil, ko so Janša in njegovi ritolizniki začeli plačevati tuje desničarske medijske hiše, da negativno poročajo o stanju v državi, vse z namenom, da onemogočijo sedanjo vlado. Da jim ni mar za državljane so že dokazali.
  Najbolj smešno pa je, da tale Kovač zapiše, da ne marajo Bratuškove. Vse glavne evropske institucije so desničarske, zakaj bi torej marali premierko, zakaj bi ji dali priložnost da nas reši, če je Janša delal vse po njihovem diktatu, da nas uniči.
  Takšne nagnusne gonje, kot se je gredo te kvazi pisuni na Demokraciji in Reporterju proti Bratuškovi je dokaz s kom smo imeli opravka.
  Še enkrat; zelo evidentno je, zakaj nekatere medijske hiše umetno napihujejo situacijo pri nas. Za tem stoji Janez Janša. Zelo evidentno je zakaj trojka samo čaka, da nas sesuje. To je njihov namen že od prej, Janša je bil le njihov lakaj.
  Zatorej; Kovač in njegova priležnica sta le dve mali, pokvarjeni barabi in prav je, da se jih razkrinka.

 4. thought pravi

  Čas je, da ohola Alenka dobi eno lepo po njenem dvignjenem in oholem gobcu. Ni nič drugega, kot milni mehur – votla glava, notri pa gnojnica.

 5. Miss Piggy pravi

  Čas je, da se jasno in glasno pove, kdo stoji za temi tujimi časopisnimi negativizmi zoper našo državo in čas je, da se pove, kdo je delal v interesu Angele Merkel in ostalih iz evropske trojke. Za vsem tem sotji Janez Janša in njegov trop. Najbolj obskurno pa je, da zopet ni pravih argumentov, zopet se zadeva v glavnem obravnava na osebni ravni, iz najbolj nagnusne šovinistične pozicije.
  Tudi moje mnenje je, da v tem trenutku takšno stavišče ogroža našo suverenost in je treba takšne ljudi začeti obravnavati kot sovražnike države.

 6. thought pravi

  @MISS PIGGY, visoko streljaš. Ali si prišel/prišla iz Severne Koreje? Vsekakor te je poslal mali Milan Kučko.

 7. Bore pravi

  @Mis Piggi,za časa Milke Planinc smo v ta namen velikokrat aktivirali civilno zaščito.Tako so morali očetje ponoči pazit kakšne zložene smrekove hlode in podobno.”sovražnik” je prežal na vsakem koraku!Zanimivo,da je že takrat bil slovenski radio Köln ali London,bolj bliže resnici kakor naša socialistična piar služba.Kljub temu da smo imeli razne Meršole in Tauferje v službi udbe na tamkajšnjih radijskih uredništvih.

 8. Alojz Čokl pravi

  Se bojim, da bomo kmalu tam kot Grčija in Ciper.
  Ni je vlade ki bi lahko to čez noč rešila.
  Tonemo počasi in zanesljivo.
  Dajte ljudem redno zanesljivo delo in plačilo. Razlile med “najnižjo” in “najvišjo” bi morale biti 1/4, imajo čist zadost. Rok plačila, materiala in uslug 8 dni. Strog in pravičen nadzor nad kvaliteto storitev in izvajanjem zakonov. Obvezno plačevanja v pokojninsko blagajno in zdravstveno zavarovanje. Takim ki kršijo zakone, red in disciplino bi morali onemogočiti odpiranje novih »slamnatih« podjetij.
  Omogočit in ščitit bi morali DOBRA SLOVENSKA popdjetja.
  Politiki bi se moralio zavedati, kdo jih je izvolil in kaj so obljubili v času pred zasedbo položaja.
  Pa vso srečo. Lojze Čokl

 9. južnokorejka pravi

  Vsi, ki komaj čakate, da Slovenija zdrsne po poti Grčije in Cipra ste sovražniki Slovenije. V zadnjih dneh kar odkrito kličete trojko in se privoščlivo muzate nad bonitetnimi ocenami, samo zato, ker je moral vaš idol s prestola. Zelo veliki hinavci ste! Želite državi slabo, istočasno pa živite v njej in izkoriščate vse, kar je na voljo. In vse samo zato, ker imate skorumpiranega vodjo, ki je moral zapustiti položaj. Kaj ima pri tem Alenka Bratušek? Nič. Le zelo pogumna je in ne misli le nase, misli na vse nas navadne državljane. Le zakaj bi se sicer odločila za tak medijski pogrom?

 10. alfa pravi

  Pa to je neverjetno! Za te levičarske fanatike je za stanje, bolje rečeno sranje kriv kar Stanislav Kovač, ki piše po nareku Janše. Finančni trgi so fantaziranje Bratuškove ocenili kakor so pač ocenili in tu ni pomoči. Tisti ki so organizirali proteste, KPK, Virant, Murgelvlada in drugi so vrgli v blato zadnjega aduta, ki smo ga še imeli.

 11. […] A Čufrovo razmišljanje je očitno nerealno, saj vedno več ekonomistov (med njimi tudi Jože P. Damijan) opozarja, da bo Slovenija do poletja že bankrotirala in da je zaprosilo za denarno pomoč samo še vprašanje časa. Ravno danes smo na Politikis.si objavili razmišljanje ekonomista Stanislava Kovača, ki pravi, da je Slovenija pod Bratuškovo postala banana država, ki bo kmalu bankrotirala. […]

 12. VSI STRPNI pravi

  in kaj je novega v članku ? nič, le jasno se ponovi, to kar VSI VEDO razen kučanovih 571 rdeči KURB … hahahahahahahahahahahAHAha..realnost je pač taka, na oblast se je pač povzdvignila NAJBOLJ OSTUDNA smRDEČA BALKANSKA NESTRPNA MAFIJSKA DRHAL……in kaj je v tem tako čudnega, vse tako predvidljivo vse tako jasno…..hahahahahahah….naše rdeče opranoglave svinje bodo KRULILE, da je sedaj krasno in da se cedita med in mleko, banda 571 bo pridno lizale ta balkanske mafijske rdeče PRASCE itd. itd. itd………..hahahahahHAHAAHAhahahahahahahahaah

 13. VSI STRPNI pravi

  in spomnite se, sedaj ko ni več notranjega sovražnika (JJ v tem primeru, če bi bil bajuk ali peterle ali KDORKOLI DRUGEGAG bi bilo ENAKO, popolnoma ISTI divje nagonsko smRDEČE svinjsko KRULJENJE) bodo ti naši udbomafijski PRASCI ukazali bandi 571 naj POIŠČEJO zunanjega krivca oz. zunanjega sovražnika…hahahahahah..glede na svetovno znano OPRANOGLAVOST kao naših nadbrihtnih rdečih svinj JIM NE BO TEŽKO…HAHAHAHAHhaHHHHAHAHAHHHAHAHhahahahahahhahahahhahahahahahH

 14. VSI STRPNI pravi

  in spomnite se, sedaj ko ni več notranjega sovražnika (JJ v tem primeru, če bi bil bajuk ali peterle ali KDORKOLI DRUGI bi bilo ENAKO, popolnoma ISTI divje nagonsko smRDEČE svinjsko KRULJENJE) bodo ti naši udbomafijski PRASCI ukazali bandi 571 naj POIŠČE zunanjega krivca oz. zunanjega sovražnika…hahahahahah..glede na svetovno znano OPRANOGLAVOST kao naših nadbrihtnih rdečih svinj JIM NE BO TEŽKO…HAHAHAHAHhaHHHHAHAHAHHHAHAHhahahahahahhahaha

 15. IGOR pravi

  Severna Koreja je čestitala tudi I.J.Janši. Toliko, govedo, SDS-sovsko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen