DZ bo danes ratificiral hrvaško pristopno pogodbo, Milanović najprej z Janšo

2

Državni zbor bo po pričakovanjih danes v nadaljevanju redne seje ratificiral hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo. Ratificirati jo mora z dvotretjinsko večino, ki pa je po dogovoru slovenske in hrvaške vlade o reševanju vprašanja prenesenih deviznih vlog Ljubljanske banke zagotovljena.

Po končani razpravi, ki se bo začela ob 10. uri s predstavitvijo argumentov vlade, bodo poslanci tudi glasovali. Seje DZ se bosta udeležila tudi hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić. Ob tej priložnosti se bo predsednik Slovenske demokratske stranke in nekdanji premier Janez Janša sestal s predsednikom hrvaške vlade Zoranom Milanovićem. Po srečanju bo Janez Janša spremljal glasovanje o ratifikaciji pogodbe med članicami EU in Hrvaško o pristopu Hrvaške k EU v Državnem zboru RS.

Milanović bo imel ob tem med drugim dvostranske pogovore tudi s predsednico slovenske vlade Alenko Bratušek, sprejel ga bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

Slovenija bo med zadnjimi državami, ki bodo ratificirale hrvaško pristopno pogodbo. Doslej jo je ratificiralo 22 članic EU. Postopka ratifikacije še niso zaključili v Nemčiji in na Danskem, na Nizozemskem ter v Belgiji.

Zapletlo se je zaradi dvostranskega spora o vprašanju LB – točneje tožb Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb proti LB in NLB na hrvaških sodiščih za prenesene devizne vloge zagrebške podružnice LB v imenu hrvaške vlade – ker je hrvaška vlada bankama aprila lani pooblastilo obnovila.

Slovenija je ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe pogojevala z umikom pooblastil hrvaške vlade, saj je vztrajala, da gre za vprašanje nasledstva. janez jansa koroska

Državi sta nato po več poskusih vprašanje le rešili z memorandumom, ki sta ga predsednika vlad Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Milanović podpisala 11. marca in je mednarodnopravno začel veljati 19. marca. (sta/ured)

Št. komentarjev: 2
  1. Svinjak PS pravi

    Že ve kdo bo naslednji vodja RS. V svinjak pa noče.

  2. Grdi pravi

    Spoznali bomo še eno besedo “NADMUDRITI”. Čez eno leto nadaljevanje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen