Anketa Dela: SDS na 2. mestu med SD in pozitivci, iz parlamenta Desus in DL.

3

Vrstni red priljubljenosti strank po anketi Dela na vrhu ostaja enak kot prejšnji mesec, zmanjšuje pa se razlika med njimi. Na volitvah bi tako zmagala SD s 15,5 odstotka podpore, sledita SDS in PS. Vlada premierke Alenke Bratušek je prejela oceno 2,87, parlament pa 2,77. Na vrhu barometra priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor.

SDS za prvouvrščeno SD zaostaja za slabe štiri odstotke in bi na volitvah prejela 11,6-odstotno podporo, PS pa zaostaja za nekaj manj kot sedem odstotkov in bi jo volilo 8,7 odstotka volivcev. Sledijo SLS s 6,7 odstotka, NSi s petimi odstotki, DeSUS s 3,9 odstotka in DL s 3,6 odstotka podpore.

Katero od drugih strank bi volili trije odstotki volivcev, nobene pa 9,8 odstotka. Volitev se ne bi udeležilo 18,4 odstotka upravičencev, neopredeljenih pa jih je 13,8 odstotka.

Potem ko je še prejšnji mesec ocena dela vlade znašala 1,99, je vlada predsednice vlade Alenke Bratušek prejela oceno 2,87. Njeno delo je zelo pozitivno ocenjuje 1,3 odstotka, pozitivno pa 37,8 odstotka anketiranih. Na drugi strani 31,5 odstotka vprašanih delo ocenjuje negativno, 10,5 odstotka pa zelo negativno. Srednje je delo vlade ocenilo 13,4 odstotka anketiranih, 5,5 odstotka pa jih je neopredeljenih.

Izboljšala se je tudi srednja ocena dela parlamenta, ki znaša 2,77. Delo poslank in poslancev je pozitivno ocenilo 33,7 odstotka anketiranih, negativno 39,7 odstotka, zelo negativno pa 7,8 odstotka vprašanih. Srednje je delo parlamenta ocenilo 12,1 odstotka anketiranih, 6,7 odstotka pa jih je neopredeljenih.

Na vrhu barometra priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor z oceno 3,53, sledita mu nekdanji predsednik SLS Radovan Žerjav (3,47) in evropski komisar za okolje Janez Potočnik (3,40). Na četrto mesto barometra se je uvrstila premierka Alenka Bratušek (3,16), za njo pa nekdanji minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak (3,13), nekdanji minister za finance Janez Šušteršič (3,09) in predsednik SLS Franc Bogovič (3,01).

Z oceno pod tri navedenim politikom sledijo še nekdanji predsednik republike Danilo Türk, minister za pravosodje Senko Pličanič, evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, predsednik Zares Pavel Gantar, predsednik SD Igor Lukšič, predsednik DeSUS Karl Erjavec, evropska poslanca Jelko Kacin in Milan Zver, vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Telefonsko anketo je po naročilu uredništva časnika med 8. in 11. aprilom na vzorcu 610 odraslih državljanov opravil oddelek že tržne raziskave Dela Stik. (sta)

sds-simbolicna011

 

 

Št. komentarjev: 3
 1. lua pravi

  Na naslednjih volitvah nobena od koalicijskih strank glede na njihov “prispevek” k bankrotu državljanov te države ne bi smela v parlament. Resnično potrebujemo novo stranko.

 2. Black Jack pravi

  @LUA, kaj potrebujemo – novo stranko, ali nove Slovence?
  Nova stranka ne spremeni ničesar, saj se pojavljajo v njih vedno isti kozlički. Slovenci so enostavno analfabeti v politiki.

 3. MEFISTO pravi

  Res ne razumem Lua, zakaj bi na namesto sedanje koalicije potrebovali novo stranko.

  Mar ga res ni nič izučila tako imenovana Pozitivna Slovenija, ki je se je tudi predstavljala za novo stranko, čeprav se je v njej zbral najhujši odpad vseh dosedanjih turbolevičarskih strank.

  Levici je treba dovoliti, da v skladu z marksistično dialektiko. odmre po naravni poti

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen