Ameriškim znanstvenikom uspelo vzgojiti ledvico

0

Ameriškim znanstvenikom je v laboratoriju uspelo vzgojiti ledvico in jo presaditi v podgano. Ledvica sicer ni tako učinkovita kot naravna, a so raziskovalci prepričani, da ima regenerativna medicina velik potencial, izhaja iz študije, objavljene v reviji Nature Medicine, ki jo povzema britanski BBC.

Raziskovalci so vzeli ledvico podgane in iz nje odstranili vse stare celice. Preostali beljakovinski “lupini” so dodali nove celice, iz katerih je zrasla ledvica.

Ledvico so nato za 12 dni postavili v posebno komoro, ki je ustvarjala pogoje, ki vladajo v podganjem telesu. Znanstveniki so na koncu ledvico presadili v podgano, kateri so pred tem ledvico odstranili.

Nov organ je po vzpostavitvi krvnega obtoka začel s filtriranjem krvi in proizvodnjo urina, pri tem pa ni prihajalo do krvavitev ali nastanka strdkov.

Vodja raziskave Harald Ott je za BBC dejal, da ima regenerativna medicina velik potencial. “Če pomislite na ZDA, kjer na presaditev ledvic trenutno čaka 100.000 pacientov, letno pa opravijo le okoli 18.000 presaditev. Menim, da bi lahko bil potencialni učinek uspešnega zdravljenja izjemen,” je dejal.

“Pacienti, ki zaradi okvare ledvic čakajo na ledvice darovalcev ali tisti, ki niso kandidati za presaditev, bi teoretično lahko prejeli nov organ, ki bi bil vzgojen iz njihovih lastnih celic, s čimer bi preprečili zavrnitev imunskega sistema,” je še dodal.(sta)

ledvica(slika je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen