Štirje preprodajalci droge priznali in podpisali sporazum o priznanju krivde

0

Darjan Prošić, Zedin Jelačević, Rok Pleše in Lan Perne so v četrtek na ljubljanskem okrožnem sodišču podpisali sporazum o priznanju krivde za očitana kazniva dejanja preprodaje oz. izdelave drog, poročajo današnji časniki. Drogo so prodajali različnim osebam predvsem z območja Avstrije. Sodnik Marjan Pogačnik naj bi sodbo izrekel 11. aprila.

Zaradi vpletenosti v preprodajo drog so v četrtek na zatožno klop prvič sedli 24-letni Prošić iz Mengša, 28-letni Jelačević iz Ljubljane, 24-letni Pleše iz Domžal in 25-letni Perne iz Ljubljane. Po poročanju Dnevnika bo četverica na sodišče prišla le še enkrat in potem bo postopek končan. S tožilcem Boštjanom Jegličem so namreč že podpisali sporazum o priznanju krivde. Obtožnice tako niso niti prebrali.

Ljubljanski kriminalisti so omenjeni četverici odvzeli prostost v začetku oktobra lani v sklopu zaključka obsežne kriminalistične preiskave, ker so jih sumili storitve najmanj 19 kaznivih dejanj preprodaje prepovedanih drog in izdelave drog. Kriminalisti so osumljence spremljali že od decembra 2011, ko so pričeli zbirati dokaze o kriminalni združbi, ki na območju Domžal in Ljubljane preprodaja prepovedano drogo. Pri preiskavi so ugotovili, da so osumljenci prepovedano drogo prodajali različnim osebam predvsem z območja Avstrije, poleg tega pa so se ukvarjali tudi s preprodajo na območju Ljubljane.

Kriminalisti in policisti so pri omenjeni četverici opravili pet hišnih preiskav in jim nato odvzeli prostost. V hišnih preiskavah so zasegli okoli 350 gramov prepovedane droge konoplja, okoli 54 gramov heroina, okoli sedem gramov kokaina ter več sto evrov gotovine.

Tožilec Jeglič je za obtožene po poročanju Dnevnika in Večera predlagal različne kazni glede na težo njihove vpletenosti v nezakonite posle: za Prošića pet let in enajst mesecev zapora in 5000 evrov stranske denarne kazni, za Jelačevića štiri leta in prav tako pet tisočakov, za Plešeta dve leti in tri mesece pa še 2000 evrov, za Perneta pa pogojno kazen poldrugega leta zapora, a mu ne bo treba za zapahe, če v preizkusni dobi dveh let po pravnomočnosti sodbe ne bi storil novega kaznivega dejanja. Namesto plačila 1000 evrov stranske denarne kazni sta se s tožilcem dogovorila, da bo opravil 357 ur dela v splošno korist.

Tožilec je predlagal tudi podaljšanje pripora za Prošića in Jelačevića, čemur je sodnik že ugodil. Odločitev sodnika bo znana 11. aprila, ko je razpisan narok za izrek kazni, piše Večer.(sta)

marihuana(slika je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen