Planckov teleskop razkril nove podrobnosti glede velikega poka

2

Astronomi so navdušeni nad količino informacij, ki so jo zbrali z vesoljskim teleskopom Planck. Teleskop je zagotovil doslej najpopolnejše podatke o odmevu velikega poka in s tem razkril nove podrobnosti zgodnega vesolja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropska vesoljska agencija Esa je danes v Parizu predstavila izide misije Planck. Zemljevid tako imenovanega vesoljskega mikrovalovnega sevanja ozadja vesolja kaže “skoraj popolni univerzum”, je ocenil George Efstathiou z britanske univerze Cambridge.

Predstavljena karta rjavih in modrih madežev z osupljivo natančnostjo potrjuje teorije, s katerimi so kozmologi doslej razlagali razvoj vesolja od velikega poka naprej. Generalni sekretar Ese Jean-Jacques Dordain je zemljevid označil za “ogromen skok v razumevanju izvora vesolja”. “Gledate 13,8 milijarde let nazaj,” je dodal.

Med pomembnejšimi ugotovitvami, ki izhajajo iz misije, je tudi natančnejša določitev starosti vesolja. Ker se vesolje širi počasneje, kot so predvidevali, je vesolje staro 13,82 milijarde let in ne 13,7 milijarde let, kot so predvidevali doslej.

Sicer pa so znanstveniki še malenkost popravili ocene sestave vidnega vesolja. Normalna materija, iz katere smo sestavljeni ljudje, pa planeti, zvezde in galaksije, po najnovejši oceni predstavlja 4,9 odstotka, in ne več 4,5 odstotka. Temna materija predstavlja nekaj več, 26,8 odstotka vesolja, delež temne energije pa je v primerjavi z dosedanjimi predvidevanji nekaj manjši in znaša 68,3 odstotka.

Rezultati so sicer predstavljeni v 30 dokumentih, ki so na voljo na spletu.

Planckov teleskop v vesolju meri t. i. kozmično mikrovalovno ozadje, merjenje majhnih variacij v temperaturi mikrovalovne energije, ki se je sprostila ob velikem poku ob nastanku vesolja. Teleskop v vesolju deluje od leta 2009. (sta)

planck telescope

 

 

 

 

Št. komentarjev: 2
  1. grey pravi

    Koliko je verjeti teoriji, ki predpostavlja samo gravitacijsko silo pri oblikovanju vesolja? NIČ! Dobra je samo za enstejinov renome, ki ga mediji in določen del znanosti umetno vzdržujejo pri “življenju”. Ali bolje vzdržuje nevednost ljudi do te mere, da niso sposobni sebi ustvariti neodvisnosti od vse bolj stiskajočega zionističnega prijema. Konec koncev so pa einsteina ustvarili za ta zavajanja. Resnica je drugačna in ne temelji samo na gravitaciji ampak tudi na magnetiki in elektrostatiki in plazmi. Gravitacija je samo ena od sil magnetike, ki v povprečju ustvarja 10na6 krat večjo silo od gravitacije od tu Keshejevo poimenovanje MGRAV. Veliki pok je zabloda, ki so ga preko Hopkinsa spravili v svet. Trismegistus pravi, da srž vse znanosti je rek: kakor zgoraj tako tudi spodaj. Rast, delitev celic ni nobeno pokanje…. itd.
    Šelebajzerjem ala enstein je pa vseeno ušlo nekaj kar ni bilo v njihovem načrtu. Namreč pri opazovanju interreakcij v vakumu je brkač opazoval snovne delce, ki so se pojavljali in izginjali. Njegov vzdih je bil: “Ne morem verjeti, da se Bog kocka”. ___Aleluja!
    Globoko verujem v Boga, kot osebo in mislim, da je dal “skrivnosti” za razreševanje in ne za problem.

  2. grey pravi

    Popravek MAGRAV! Magneto_gravitacijska sila.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen