Kitajska med prvimi petimi izvoznicami orožja

0

Kitajska se je v letih od 2008 do 2012 uvrstila med pet največjih izvoznic orožja na svetu, medtem ko ostaja na drugem mestu med uvoznicami, v poročilu ugotavlja švedski mednarodni inštitut za mirovne raziskave Sipri. Indija ostaja največja uvoznica z 12-odstotnim globalnim deležem, največja izvoznica pa ZDA s 30-odstotnim deležem.

Kitajska je ustvarila pet odstotkov globalne trgovine z orožjem in se uvrstila na peto mesto med izvoznicami, kar je njeno najvišje mesto od hladne vojne. S petega mesta je Kitajska izpodrinila Veliko Britanijo, ki se tako prvič od leta 1950 ni uvrstila med prvih pet izvoznic orožja, navaja Sipri po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajska je v obdobju 2008-2012 povečala izvoz orožja za 162 odstotkov glede na petletno obdobje pred tem. Največ, 55-odstotkov vsega izvoza, je izvozila v Pakistan. Direktor inštituta Paul Holtom je v sporočilu za javnost izpostavil, da je do porasta kitajskega izvoza orožja prišlo predvsem zaradi Pakistana, nekaj zadnjih nakupov pa kaže, da je Kitajska postala pomembna dobaviteljica orožja za vse več držav.

Pakistan je že dolgo ključen zaveznik Kitajske v Južni Aziji. Med uvoznicami kitajskega orožja so v poročilu navedeni tudi Mjanmar, Bangladeš, Venezuela in Maroko.

Globalna trgovina z orožjem je v obdobju 2008-2012 glede na prejšnje obdobje (2003-2007) narasla za 17 odstotkov, pri čemer ZDA in Rusija ostajata glavni izvoznici – prva ima 30-odstoten delež, druga pa 26-odstotnega. Rusija je tudi glavna izvoznica orožja Kitajski. Sledita jima Nemčija in Francija. Delež Nemčije v globalni trgovini z orožjem je sedemodstoten, njeni glavni trgi pa so Grčija, Južna Koreja in Turčija. Francija ima šestodstoten delež.

ZDA izvažajo orožje v več kot 80 držav, njene glavne uvoznice so Južna Koreja, Avstralija in Združeni arabski emirati. ZDA večinoma – 62 odstotkov – izvažajo letala.

V obdobju 2008-2012 je porasel interes za brezpilotna letala, ki jih uporabljajo tako za opazovanje kot napade. 12 držav je tovrstna letala prodalo 31 državam, medtem ko je v obdobju pred tem osem držav ta letala prodalo 20 državam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glavni dobavitelji brezpilotnih letal so Izrael, ZDA in Italija, glavni uvoznici pa Pakistan in Združeni arabski emirati.

Največ orožja je uvozila Indija. Njena glavna dobaviteljica je Rusija, ki ji je v omenjenem obdobju dobavila kar 79 odstotkov vsega orožja, sledita Velika Britanija in Uzbekistan.

Evropske države zaradi gospodarskih držav v zadnjem času skušajo prodati nedavno kupljena bojna letala, da bi znižala stroške, ta trend pa se bo še nadaljeval, dodaja poročilo. Tako npr. Portugalska in Španija iščeta kupce za letala F-16.

Vzhodnoazijske države krepijo svoje kapacitete na morju v času ozemeljskih sporov, medtem ko pet največjih uvoznic konvencionalnega orožja prihaja iz Azije.

Kitajska je sicer okrepila proizvodnjo orožja, potem ko so zahodne države po krvavem zatrtju protestov na trgu Tiananmen leta 1989 prepovedale izvoz orožja na Kitajsko. Peking podatkov o izvozu orožja sicer ne objavlja, še navaja AFP.

Inštitut Sipri je poročilo objavil na dan, ko se bo na sedežu ZN v New Yorku začel zadnji krog pogovorov o sporazumu o trgovini z orožjem. Zadnji osnutek sporazuma so oblikovali lani, ko so pogovore prekinili, ZDA, Kitajska in Rusija pa so zahtevale odlog.

Sipri omenjeno poročilo, ki ne vključuje lahkega orožja, pripravlja na podlagi javnih virov, kot so nacionalni in regionalni časniki ter mednarodni specializirani časniki, kot tudi vladna poročila in poročila industrije.(sta)

gun1(slika je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen