Slovenski vojski se je pridružila najboljša športna plezalka na svetu Mina Markovič

0

Najboljša športna plezalka na svetu Mina Markovič ima v novi tekmovalni sezoni visoke cilje. Skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti ter kombinaciji bo Ptujčanka branila kot novopečena pripadnica športne enote Slovenske vojske. Vrhunska tekmovalka je pogodbo o zaposlitvi z ministrstvom za obrambo podpisala v petek.

“Glavni cilji v novi sezoni so zanesljivo povezani s tekmami evropskega prvenstva in svetovnimi igrami v kolumbijskem Caliju, na katerih želim doseči največ. V svetovnem pokalu v težavnosti si želim ponoviti lansko sezono, v balvanih pa si želim priti čim višje. Mislim, da sem zelo dobro pripravljena in da sem naredila napredek na področjih, kjer sem lani malo ‘šepala’, je pa na koncu vse odvisno od dnevne forme in od tega, kako plezaš. Lani sem naredila velik napredek v balvanih, težavnost se je začela zelo v redu, nato je prišla vmes tista nesrečna poškodba in sem se lovila do konca leta, ampak vse se je izteklo sanjsko,” je pred začetkom sezone dejala 25-letna Markovičeva. V športni enoti SV se je po izvrstnih dveh sezonah pridružila še trem športnim plezalcem Klemenu Bečanu, Maji Vidmar in Martini Čufar.

Po osvojitvi svetovnega pokala v kombinaciji dveh disciplin, balvanskega in težavnostnega plezanja, v sezoni 2011 ji je kot prvi tekmovalki v zgodovini v lanski sezoni uspelo ta dosežek ponoviti. V sezoni 2012 je nanizala štiri zmage in pet drugih mest, drugič zapored je zmagala tudi v skupnem seštevku težavnostnega plezanja.

Na uvodno tekmo svetovnega pokala v balvanskem plezanju, ki bo v petek in soboto, 22. in 23. marca, potekalo v kitajskem velemestu Chungqing se je konec tedna odpravila tričlanska slovenska ekipa, v kateri bosta Slovenijo predstavljala Markovičeva in Jernej Kruder, spremljal pa ju bo še trener Roman Krajnik. Na časovno razliko se bosta slovenska tekmovalca privajala v Pekingu, kjer bosta opravila tudi sklepne priprave na uvodno tekmo sezone. Slovenca bosta del priprav opravila s kitajskimi športnimi plezalci, člani kitajske reprezentance, pri kateri kot svetovalec pomaga nekdanji slovenski tekmovalec v športnem plezanju Aljoša Grom.

“Plezanja v skali s tekmovanjem ne moremo enačiti, je pa vsekakor dobro plezanje v naravnih skalah za glavo velika spodbuda in motivacija. Ko plezaš nekaj tako težkega v skali, vidiš, da ni mej in da je vse mogoče. Upam, da mi bo to miselnost uspelo prenesti še na tekmovanje, kjer bi bil že čas, da bi se mi še tam poplačal ves trud. Bolj se sicer zanašam na dobre treninge, treniramo že vse od novega leta, sam pri sebi opažam napredek in mislim, da sem letos veliko bolj pripravljen za kakšne višje podvige. Lani nisem imel nekih večjih nihanj v formi, a sreča ni bila na moji strani ter sem ostal brez uvrstitve v finale, upam, da bo letos drugače,” pravi Kruder, 22-letnik iz Celja, ki je po koncu minule sezone v Švici opravil izjemen vzpon v balvanskem problemu The Story of Two Worlds z oceno 8c.

“Po kratkem premoru smo nazaj v tekmovalnem ritmu. Mislim, da so se vsi uspeli od lanskih tekem odpočiti in dobro pripraviti na novo sezono. V zadnjem času smo naredili veliko zelo dobrih treningov, če bosta Mina in Jernej približno odplezala tako, kot sta pokazala na treningih, se jim obeta zelo dober rezultat. Mina je na nekaterih področjih še nekaj dodala, za sabo pa ima tudi že kar nekaj izkušenj,” je pred novo sezono dejal selektor slovenske članske ekipe v športnem plezanju Simon Margon.

Za formo slovenskih tekmovalcev skrbita skupaj s Krajnikom: “Za nami je super pripravljalno obdobje z ustaljenimi skupinskimi treningi dvakrat na teden doma ter krajšimi pripravami v Stuttgartu, kjer smo bili v začetku februarja, na Dunaju in v Mitterndorfu, od koder smo se ravnokar vrnili, tako da že z nestrpnostjo pričakujemo prvo tekmo.”(sta)

Woman and man engage in extreme sports(slika je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen