Honda znova v karavano F1

0

Že v bližnji prihodnosti bo morda v svet formule 1 spet vstopil japonski proizvajalec avtomobilov Honda. Kot poroča japonski časnik Asahi Shimbun, naj bi se Honda že v sezoni 2015 spet povezala z ekipo McLaren, s katero je uspešno sodelovala v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Japonci so se iz formule 1 umaknili po sezoni 2008. Glavni vzrok je bila predvsem gospodarska kriza, svoje tovarniško moštvo pa je Honda prodala Rossu Brawnu.

Zdaj naj bi se Honda vrnila v formulo zgolj kot dobavitelj motorjev, k temu pa so jo spodbudile spremembe pravil, ki bodo stopile v veljavo leta 2014. Z uvedbo manjših motorjev s turbinskim polnilnikom bo tekmovanje spet postalo bolj zanimivo tudi za Hondo, ker podobno tehnologijo že pripravlja tudi za serijsko avtomobilsko proizvodnjo, poroča Asahi Shimbun.

Honda je imela svoje moštvo v SP formule 1 med leti 1964 in 1968, med leti 1983 in 1991 pa je kot dobavitelj motorjev oskrbovala ekipe McLaren, Williams in Lotus. Japonci so v tem času zmagali na 69 dirkah. Leta 2000 so se vrnili kot dobavitelji motorjev za ekipo BAR, jo pozneje kupili in jo leta 2006 preimenovali v Hondo.(sta)

honda(slika je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen