Franc Kangler: Fištravec ni neodvisen, je politično deklariran

3

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je bil po protestih konec lanskega leta prisiljen odstopiti z županskega položaja, je v komentarju izvolitve svojega naslednika izrazil dvom v dejansko neodvisnost Andreja Fištravca. “Če ne nosi strankarske izkaznice, še ne pomeni, da je neodvisen,” je dejal danes za STA.

Kangler je pojasnil, da sam Fištravca ne jemlje kot neodvisnega kandidata, ampak misli, da je “politično deklariran”.

Prav tako sporna se mu zdita volilna udeležba in število ljudi, ki so na nedeljskih nadomestnih volitvah glasovali za Fištravca. Pri tem je izpostavil, da so njemu osebno nekateri očitali, da ni legitimni župan mesta, ker ga je na volitvah leta 2010 podprlo nekaj več kot 20.000 volivcev, zdaj pa je Fištravec prejel 15.500 glasov: “Me zanima, kaj bodo danes rekli tisti, ki so meni v preteklosti to očitali, ali je gospod Fištravec legitimen župan ali ne.”

Sam meni, da Fištravec je legitimen župan. “Vsake volitve je treba spoštovati, pa tudi če pride na volišče samo eden od 100.000 volilnih upravičencev,” je pojasnil.

V napovedi, kako bo Fištravec vodil mesto, se Kangler ni spuščal v podrobnosti. “Če bo počenjal to, kar je na soočenjih govoril, in če bo prišel na občino z revanšizmom, potem bo imel pri vodenju mestnega sveta in občine velike težave,” je dejal.

Primopredajo poslov bo opravil podžupan in v. d. župana Milan Mikl, saj Kangler sam, kot je dejal, od 31. decembra 2012 nima več nobenega opravka z občino. Prepričan je, da je ob odstopu pustil občino v dobrem stanju. “Občina je v dobri kondiciji. V preteklosti je bilo realiziranih 50 evropskih projektov. V mojem šestletnem mandatu je knjigovodska vrednost občine narasla za okoli 230 milijonov evrov. Bomo videli, koliko bo novi župan dvignil knjigovodsko vrednost v letu in pol,” je dejal.

O kandidaturi na rednih županskih volitvah predvidoma jeseni prihodnje leto ne razmišlja, čeprav je še vedno prepričan, da bi si v primeru nastopa na nedeljskih volitvah zagotovil zmago že v prvem krogu. “Glede na to da sem odstopil, je politična higiena, da nisem kandidiral. Prav je, da Mariborčani preskusijo tudi drugega župana,” meni.

Odstopa z županskega položaja ne obžaluje, saj je županska funkcija zelo naporna. “Moram reči, da se prav dobro počutim, ko nisem več župan,” je dodal. “Kuham, pospravljam, kmetujem in še kaj drugega zraven.”

Na nedeljskih nadomestnih volitvah si je že v prvem krogu volitev zagotovil zmago nestrankarski kandidat Andrej Fištravec, ki je ob 31-odstotni volilni udeležbi prejel slabih 53 odstotkov glasov. (sta)

PK-FK2

Franc Kangler: “Fištravec ni neodvisen kandidat, on je politično deklariran.”

 

Št. komentarjev: 3
  1. cincamarinca pravi

    Kanglin labodji spev s smetišča mariborske zgodovine.

  2. Miss Piggy pravi

    Če si politično deklariran, pomeni, da si odvisen, ali kaj, Kangler? Po mojem mnenju ni tako. Recimo, da je Fištrovec aktiven državljan in mu je kot takemu blizu svetovni nazor, ki spoštuje predvsem človeka in se zanj tudi zavzema, od koga je torej odvisen? Ali je že zaradi svoje aktivne državljanske drže odvisen od leve politične opcije? Tako preprosto vendarle ni. Nekateri ne vidite dlje od leve in desne, vendar lahko pogled seže dlje in višje.

  3. as pravi

    Ja piggy, in fištravec je to? Njegov pogled seže samo do granitne kocke.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen