Jadranka Kosor: Gre za zgodovinski trenutek!

2

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je današnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Bruslju spremljala v družbi svojih ministrov in članov HDZ v Novinarskem domu v Zagrebu. Potem ko so evropski poslanci z veliko večino glasov podprli vstop Hrvaške v EU, je Kosorjeva izjavila, da gre za “zgodovinski trenutek”.

Kosorjeva je izpostavila, da je za to, da bo Hrvaška postala 28. članica EU, najbolj zaslužna njena vlada. Kot je dodala, današnjo odločitev Evropskega parlamenta posveča prvemu hrvaškemu predsedniku Franju Tuđmanu in veteranom domovinske vojne.

Dodala je, da je imela Hrvaška najzahtevnejša pogajanja od vseh dosedanjih kandidatk za članstvo v povezavi ter da je Hrvaška prva država po Grčiji leta 1982, ki bo samostojno vstopila v EU. Po njenih besedah so bila posebej težavna pogajalska poglavja o konkurenci, pravosodju in kmetijstvu.

Med nagovorom je večkrat ostro kritizirala hrvaške medije, ki so po njeni oceni prezrli dosežke premierke in njene vlade v pogajanjih z EU. Posebej je okrcala državno televizijo za pristranskost, ker ni objavila novice, da jo je Bruselj povabil na slovesnost ob podpisu pristopne pogodbe, medtem ko so poročali, da bo pogodbo podpisal tudi predsednik Ivo Josipović.

Današnjo sejo Evropskega parlamenta je v Bruslju spremljal predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić. Formalno soglasje evropskih poslancev je eden od pogojev za podpis pristopne pogodbe. Odločitev evropskih poslancev morajo formalno potrditi še članice unije, ki naj bi to storile 5. decembra. Hrvaška bo pristopno pogodbo predvidoma podpisala 9. decembra, pred vrhom EU v Bruslju.

Kosorjeva je danes vnovič dejala, da bo pogodbo podpisala z nalivnikom, ki ga je dobila od papeža Benedikta XVI., za katerega je dejala, da jo je “edini podprl”, ko je iskala rešitev za slovensko blokado hrvaških pogajanj z EU.

Po podpisu se bodo začeli postopki ratifikacije v članicah unije in na Hrvaškem. Cilj je, da slovenska soseda postane 28. članica unije julija 2013, torej približno osem let po začetku pogajanj, ki jih je sicer končala junija letos.

Evropski poslanci so danes sprejeli tudi resolucijo, v kateri so Hrvate pozvali, naj se udeležijo referenduma o vstopu v unijo in glasujejo za, hrvaške oblasti pa, naj nadaljujejo pravosodne reforme ter boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.(sta)

Št. komentarjev: 2
  1. MEFISTO pravi

    Pri arbitražnem sporazumu ji je naš zaljubljeni Pahor lahkoo pmagal, na volitvah pa ji ne bo mogel.

    Še sam je odvisen od najbolj butastih Slovencev.

  2. anti-totalitarec pravi

    tudi hrvati bodo dokazali , da spadajo globoko na balkan….upam, da vsaj dalmatinci ostanejo ponosni evropejci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen