Francoz je hotel na kranjski banki vnovčiti ček za 500 milijonov evrov!?

1

Gorenjski kriminalisti so danes na okrožnem državnem tožilstvu v Kranju kazensko ovadili 69-letnega državljana Francije, ki je v eni izmed kranjskih bank poskušal unovčiti ponarejen ček za 500 milijonov evrov, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Francoza so sicer prijeli že sredi novembra in čaka v priporu.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili kranjski policisti, so bili 14. oktobra obveščeni, da je v eno izmed kranjskih bank prišel 69-letni Francoz in tam poskušal unovčiti ponarejen ček v vrednosti 500 milijonov evrov. Hkrati pa je želel izvesti še prenos sredstev v višini 20 milijonov evrov na drugo banko v Sloveniji. Ček naj bi izdala banka v Angliji.

Kriminalisti so nato v sodelovanju z angleškimi ter francoskimi varnostnimi organi ugotovili, da se je osumljenec konec septembra po sestanku s predsednikom banke v Kranju odprl nerezidenčni račun, preko katerega bi posloval v Sloveniji. Nato je 11. oktobra skupaj v družbi nekaj oseb skušal unovčiti omenjeni ček v znesku 500 milijonov evrov in izvesti prenos 20 milijonov evrov.

V banki so ga opozorili, da morajo pred nakazilom 20 milijonov evrov na drugo banko znesek čeka najprej preveriti pri angleški banki izdajateljici čeka, nakar so osumljenec in ostali odšli iz banke s prošnjo, da se jih obvesti, ko bo nakazilo izvedeno.

Banka v naslednjih dneh ni dobila potrdila, da so omenjena sredstva dejansko na računu banke izdajateljice, hkrati pa so bili obveščeni, da banka ni izdala čeka. Banka je zatem takoj obvestila PU Kranj, ki je za osumljencem izdala mednarodno tiralico zaradi suma kaznivega dejanja ponarejanja in uporabe ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev.

Medtem so kriminalisti tudi ugotovili, da je 69-letni osumljenec že znan tudi francoski policiji kot storilec kaznivih dejanj iz finančnega področja. Prijeli so ga nato 18. novembra v hotelu v Ljubljani, preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Kranju pa je zanj odredila pripor, so še sporočili iz PU Kranj. (sta)

*slika je simbolična 

Število komentarjev: 1
  1. g pravi

    To pa morš bit butast!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen