V Chicagu umrla Stalinova hčerka Lana Peters (Svetlana Stalin)

1

V ZDA je prejšnji teden v starosti 85 let umrla edina hčerka nekdanjega sovjetskega diktatorja Josifa Stalina, Lana Peters, so v ponedeljek poročali ameriški mediji. Petersova, ki je bila rojena kot Svetlana Stalin, kasneje pa je dvakrat spremenila ime, je v ZDA zbežala leta 1967.

Po Stalinovi smrti leta 1953 je najprej spremenila ime v Svetlana Alilujeva po svoji materi, nato pa je leta 1970, ko se je za kratek čas poročila z Američanom Williamom Wesleyjem Petersom, postala Lana Peters.

Kljub pobegu v ZDA je očetova senca, kot je priznala v pogovoru pred dvema letoma, stalno visela nad njo. “Uničil je moje življenje,” je leta 2010 dejala v pogovoru za ameriški časnik Wisconsin State Journal, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Kamor koli grem, vedno bom politična zapornica očetovega imena,” je dodala.

Na vprašanje, ali jo je imel oče rad, je odgovorila pritrdilno in dodala: “Podobna sem bila njegovi mami.” Sicer ga je opisovala kot enostavnega, a zelo grobega in krutega.

V otroštvu je bila znana kot “kremeljska princesa”, bila je slavna, oče jo je oboževal in številne deklice po Sovjetski zvezi so po njej imenovali Svetlana. V najstniških letih, ko je divjala druga svetovna vojna, se je oče od nje oddaljil.

Ko je bila stara 17 let, se je zaljubila v starejšega pisatelja in režiserja, ki je bil po rodu Jud. Stalin je ljubezni nasprotoval in ga je poslal v gulag v Sibirijo.

Leta 1945 se je poročila s kolegom z moskovske univerze, a se že po dveh letih ločila. Imela sta sina Josifa. Leta 1949 se je znova poročila, tokrat s sinom Stalinovega sodelavca Andreja Ždanova, Jurijem, s katerim sta imela hčerko Jekaterino. Tudi ta zakon je hitro razpadel.

Po Stalinovi smrti je izgubila vse privilegije, sovjetske oblasti pa ji niso dovolile, da bi se poročila z Brijeshem Singhom, indijskim komunistom, ki je bil na obisku v Moskvi. So ji pa dovolili, da je odnesla njegov pepel v Indijo, potem ko je leta 1967 zbolel in umrl.

V Indiji se je izmuznila sovjetskim agentom, se zatekla na ameriško veleposlaništvo in zaprosila za azil v ZDA. Otroka je pustila v Moskvi. Po prihodu v ZDA je bila kritična do Sovjetske zveze, napisala je avtobiografijo, s katero je zaslužila precej denarja.

Novembra 1984 se je za kratek čas vrnila v Moskvo, kjer je bila kritična do Zahoda in je sebe označila za hišnega ljubljenčka Cie. A čez dve leti se je vrnila v ZDA, vendar je nato večino življenja prebila na potovanjih, nekaj časa pa naj bi bila celo v samostanu v Švici.

Umrla je 22. novembra za posledicami raka na debelem črevesu. Stalin je imel poleg nje še dva sina. Enega so leta 1941 zajeli nacisti in je umrl v koncentracijskem taborišču, drugi pa je v starosti 40 let umrl za posledicami uživanja alkohola. (sta)

Josif Stalin in njegova hčerka Svetlana 

Število komentarjev: 1
  1. magic bus pravi

    Spet ena blesava. Važna novica iz ZDA je, da bo v kratkem kongres glasoval, da se ZDA spremnijo v policijsko državo. Lahko bodo zapiral ljudi za nedoločen čas brez obtožnice samo na podlagi najmanjšega suma… Mirno protestiraš in nosiš transparent, bumf v zapor za nedoločen čas, brez možnosti ugovora ali pritožbe za aretacijo samo na podlagi, da naj bi nekja rekel ali napisal!
    Ja res se bliža konec sveta za navadne ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen