Ujetemu Gadafijevemu sinu Saifu al Islamu ne bodo sodili v Haagu, temveč v Libiji!

0

Libijski nacionalni prehodni svet je danes sporočil, da v soboto aretiranega sina nekdanjega voditelja države Moamerja Gadafija Saifa al Islama ne bodo izročili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v Haagu, temveč mu bodo sodili doma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so poudarili v prehodnem svetu, je zahteva libijskega ljudstva, da 39-letnemu Seifu al Islamu, ki je veljal za Gadafijevega naslednika na čelu države, za zločine nad ljudstvom sodijo v Libiji.

“ICC je zgolj sekundarno sodišče in narod ne bo dopustil, da bi Seifu al Islamu sodili v tujini,” je dejal libijski minister za informiranje Mahmud Šamam. Dodal je, da bo do začetka sojenja preteklo nekaj časa, kar pa je normalno.

Sodišče v Haagu je konec junija izdalo mednarodni zaporni nalog za Gadafijevega sina zaradi zločinov proti človečnosti med nasilnim zatrtjem protivladnih protestov v Libiji oziroma za “obsežne in sistematične napade” na libijske civiliste.

Če bi ga sodišče spoznalo za krivega, bi mu grozila dosmrtna ječa, medtem ko mu na sojenju v Libiji grozi smrtna kazen.

V Libijo naj bi v prihodnjih dneh prispel tožilec ICC Luis Moreno Ocampo, ki je v soboto novico o prijetju Seifa al Islama pozdravil rekoč, da je poglavitno, da so ga aretirali, da je na varnem in da mu bodo sodili.

Seifa al Islama so ujeli v soboto v puščavi na jugu Libije z dvema pomagačema, ki sta ga skušala pretihotapiti v Niger.

39-letni Seif al Islam je drugi najstarejši Gadafijeve sin. Pred začetkom protirežimskih protestov v Libiji februarja je dolgo veljal za očetovega najverjetnejšega naslednika, zaradi naprednih nazorov pa je bil za razliko od drugih Gadafijevih otrok priljubljen tudi na Zahodu.

Zaradi njegovega svetovljanstva in razgledanosti – v Tripoliju, Londonu in na Dunaju je študiral arhitekturo in ekonomijo, prijateljeval pa je s številnimi zahodnimi intelektualci – so številni upali, da bo državo moderniziral in demokratiziral. A po začetku uporov proti Gadafiju je odločno stopil v bran svojemu očetu in sodeloval pri nasilnem zatiranju protestov. (sta)

Saif al Islam Gadafi bo sedel na sodno klop v rodni Libiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen