Tuje investicije na Kitajskem v 10 mesecih poskočile za 16 odstotkov

0

Tuje neposredne investicije so se na Kitajskem v prvih desetih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepile za 15,86 odstotka na 95,01 milijarde dolarjev (70,51 milijarde evrov). Za okrepitvijo stojijo predvsem azijski vlagatelji, kažejo danes objavljeni uradni kitajski podatki.

Azijski vlagatelji so na Kitajskem v obravnavanem obdobju poskrbeli za kar 81,9 milijarde dolarjev (60,78 milijarde evrov) neposrednih tujih investicij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na letni ravni so sicer neposredne tuje naložbe na Kitajskem najbolj povečali Japonci (+65,5 odstotka). Investicije iz EU so se povečale za 1,05 odstotka, investicije iz ZDA pa skrčile za 18,3 odstotka, so danes pojasnili na kitajskem ministrstvu za trgovino.

Ob tem so zavrnili namige, da veliko število ameriških podjetij zapušča Kitajsko, hkrati pa priznali, da imajo nekateri sektorji težave s pritegovanjem ameriških sredstev, odkar je Washington ameriške družbe pozval, naj se vrnejo domov.

Samo v oktobru so se tuje neposredne investicije na Kitajskem na letni ravni povečale za 8,75 odstotka na 8,33 milijarde dolarjev (6,18 milijarde evrov). Investicije v desetem mesecu pa niso dosegle septembrske številke. V devetem mesecu so namreč neposredne tuje naložbe na Kitajskem znašale 9,05 milijarde dolarjev (6,72 milijarde evrov).

Glede na ohlajanje ameriškega in evropskega gospodarstva, ki predstavljata glavna kupca kitajskih dobrin, je kitajsko ministrstvo za trgovino danes poudarilo še, da v prihodnje pričakujejo poslabšanje izvoza, okrepitev trgovinskega protekcionizma in naraščanje stroškov na domačih tleh.

Opozorili so še, da bo zunanjetrgovinski presežek Kitajske letos znašal okoli 150 milijard dolarjev (111,31 milijarde evrov), potem ko je bil lani pri 120 milijardah dolarjev (89,05 milijarde evrov). (sta)

*slika je simbolična 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen