Spet “focen” iz Strasbourga: slovenska sodišča so prepočasna!

0

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes razsodilo proti Sloveniji in ji naložilo izplačilo 4.000 evrov. Sodišče je razsodilo v prid dveh tožnikov, M.G. in B.G., ki sta se nanj obrnila zaradi predolgih postopkov pred sodišči v civilni tožbi po smrti brata v prometni nesreči.

Od vložitve civilne tožbe aprila leta 2002 do odločitve sodišča maja 2006 o koncu postopka so minila več kot štiri leta, ugotavlja sodišče v Strasbourgu. Ob tem je kot prekomerno dobo ocenilo več kot tri leta, ki so minila od vložitve tožbe do prve obravnave na sodišču.

Sodišče je zato razsodilo, da je Slovenija kršila 6. in 13. člena evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Šesti člen določa pravico do poštenega sojenja v razumnem roku, 13. člen pa pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih.

Evropsko sodišče za človekove pravice je zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji prvič razsodilo oktobra 2005 v primeru Lukenda. Takrat je tudi zapisalo, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Slovenija pa je nato sprožila projekt Lukenda, katerega cilj je odprava sodnih zaostankov. (sta)

Sodišče v Strasbourgu je razsodilo, da je Slovenija kršila 6. in 13. člena evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Šesti člen določa pravico do poštenega sojenja v razumnem roku, 13. člen pa pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen