Slave debitiral s porazom: Slovenija – ZDA 2:3

1

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Stožicah izgubila proti ZDA z 2:3 (1:3). Za Slovenijo je zadel Tim Matavž v 26. in 61. minuti, za ZDA pa so bili uspešni Edson Buddle v deveti, Clint Dempsey v 41. in Jozy Altidore, ki je v 43. minuti zadel z bele točke.

Slaviša Stojanović ni najbolje začel kariere na selektorskem stolčku slovenske izbrane vrste. Ameriška vrsta, v kateri je Carlos Bocanegra igral 100. tekmo, mu je za debi zabila tri gole, za nameček pa bila zlasti v prvem polčasu zelo nevarna prav iz prekinitev, visokih podaj v kazenski prostor in hitrih prehodov v napad, na kar je svoje izbrance opozarjal v zadnjem tednu. Toda v drugem polčasu so Slovenci le pokazali malce lepši obraz, iz česar bo “Slave” bržčas lahko potegnil določene smernice za naprej.

Slovenski selektor je v začetni postavi poskrbel za manjše presenečenje v očeh ne toliko podrobnih spremljevalcev slovenske vrste. Na položaju defenzivnega vezista je namreč zaigral povratnik v izbrano vrsto Darijan Matić. Ob njem je bil Armin Bačinović, vrsto treh ofenzivnih vezistov so sestavljali Zlatan Ljubijankić, Josip Iličić in Andraž Kirm, v napadu pa je začel Tim Matavž. Kapetanski trak je od tokrat odsotnega Roberta Korena nasledil vratar Samir Handanović.

Prav Matić pa je bil glavni krivec pri prvem golu na tekmi. Potem ko sta imeli uvodoma obe ekipi lepi priložnosti (Ljubijankić na slovenski z glavo, Fabian Johnson pri gostih z nogo), si je Matić v deveti minuti privoščil nepazljivost pri sprejemu žoge v bližini kazenskega prostora, kar je kaznoval Edson Buddle s strelom z 18 metrov. Takoj zatem so imeli gosti novo izjemno priložnost, vendar je Jozy Altidore žogo poslal čez gol z manj kot petih metrov.

Po zadetku se je začetna prevlada Američanov nehala, Slovenci pa so zapretili prek Andraža Kirma in Tima Matavža v 13. in 18. minuti. V 26. je domačim uspelo izenačiti. Ljubijankić je podal v prazen prostor za obrambo ZDA, Matavž je prišel do žoge in akcijo učinkovito končal. Dve minuti zatem je bil nenatančen Iličić, na drugi strani pa je v 37. minuti z glavo malce premalo natančno meril Clint Demspey.

Dve minuti pozneje so Slovenci duhovito izvedli prosti strel. Iličić je podal na desno do Miša Brečka, ta je prišel do strela iz bližine, a žogo poslal mimo daljše vratnice. Kazen za to zapravljeno priložnost je sledila že v naslednjem napadu. Po kotu je v kazenskem prostoru najvišje skočil Dempsey in z glavo matiral Handanovića za ameriško vodstvo z 2:1. Že nekaj trenutkov pozneje je bilo 3:1, potem ko je Fabian Johnson padel v slovenskem kazenskem prostoru, Altidore pa je zanesljivo zadel z bele točke.

Stojanović je ob polčasu precej nerazpoloženega Matića menjal z Renejem Krhinom, Iličića pa z Valterjem Birso. Slednji je takoj poskusil z volejem, a zadel le zunanji del mreže, Ljubijankić je malo zatem žogo poslal mimo vrat, tako kot tudi Marko Šuler v 59. minuti, ki je imel minuto pozneje novo izjemno priložnost, a je bil Tim Howard na mestu.

Ko je Matavž le nekaj trenutkov zatem zatresel vratnico, je gol “visel” v zraku. Ta je padel v 61. minuti, ko je zaostanek znižal prav napadalec PSV iz Eindhovna. V zadnjem delu tekme so gosti bolj ali manj pazili na rezultat, medtem ko Slovencem nikakor ni več uspelo izpeljati spodobnejše akcije z izjemo prostega strela Birse v sodniškem dodatku, ko je meril malce previsoko z 20 metrov.(sta)

(foto: Vasja Šabeder)

Število komentarjev: 1
  1. ribon pravi

    Jaz pa mislim, da si Slaviša zasluž pohvalo. Res da so dobil tri gole predvsem po lastni krivdi, ampak igra v polju, že dolgo časa ne tako dobra kot včeraj. Mislim, da si v celotnem kvalifikacijskem obdobju niso ustvarl tolk šans predvsem pa strelov. Z malo sreče v drugmo polčas bi bla gladka zmaga. Predvsem Matavž, ne vem kam je Kek gledov, da ga ni opazu ??!!!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen