Assange znova skuša preprečiti izročitev Švedski

0

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je danes na britansko višje sodišče vložil prošnjo, naj o njegovi izročitvi Švedski zaradi domnevnega spolnega napada ponovno odloča še vrhovno sodišče, saj naj bi primer vseboval pravno vprašanje javnega interesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Assange se je za ta korak odločil po tem, ko je londonsko višje sodišče 2. novembra odločilo, da se 40-letnega Assangea izroči Švedski, kjer ga želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil avgusta lani v Stockholmu.

“Višje sodišče je prejelo prošnjo Juliana Assangea, naj o njegovem primeru ponovno odloča še vrhovno sodišče”, je za AFP potrdil predstavnik britanskega pravosodja. Eno izmed nižjih sodišč je že februarja dovolilo njegovo izročitev Švedski, nato je izročitev pred slabima dvema tednoma potrdilo še višje sodišče.

Vrhovno sodišče, nad odločitvijo katerega ni možna pritožba, bo o zadevi odločalo le, če bodo Assangeovi odvetniki sodnike višjega sodišča prepričali, da ima primer poseben pomen za javnost.

Avstralca so v Veliki Britaniji prijeli decembra lani na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska. Kot je v prizivnem postopku trdil Assange, je bil zaporni nalog, na podlagi katerega so ga prijeli, neveljaven, ker ga je izdal tožilec in ne sodišče. Višje sodišče je njegovo trditev zavrnilo, prav tako tudi argument, da naj dejanja spolnega napada, kot jih opisujeta domnevni žrtvi, glede na britansko zakonodajo ne bi ustrezala merilom za kaznivo dejanje.

Assange naj bi se predvsem bal, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi objav WikiLeaksa ameriških diplomatskih depeš.(sta)

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen