Nemška neonacistična trojica morda z več sodelavci; še dva osumljenca

2

Skrajno desna teroristična celica iz nemškega mesta Zwickau, odgovorna za najmanj deset umorov v letih 2000-2007, je morda večja, kot se je zdelo sprva, je po kriznem vrhu o neonacizmu v Berlinu potrdil vodja nemškega zveznega urada za boj proti kriminalu (BKA) Jörg Ziercke. Preiskovalci so medtem v zvezi z umori identificirali še dva osumljenca.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes potrdil nemški zvezni generalni tožilec Harald Range, so v okviru preiskave poleg Holgerja G. in Beate Zschäpe, ki sta trenutno v preiskovalnem zaporu, identificirali še dva osumljenca.

Za koga gre, zaenkrat ni znano, po predhodnem poročanju nemških medijev pa naj bi se pod lupo preiskovalcev znašla dva neonacista iz zvezne dežele Turingije, ki naj bi pomagala trojici, ki sta jo poleg Zschäpejeve sestavljala še zdaj že pokojna Uwe Böhnhardt in Uwe Mundlos.

Omenjenega Holgerja G. so sicer aretirali v zvezni deželi Spodnja Saška, poleg tega pa namigi o morebitnih sodelavcih morilske trojice obstajajo še v zveznih deželah Saška in Brandenburg, še piše dpa.

Ziercke tudi ne izključuje možnosti, da bo preiskava razkrila še dodatne sodelavce oziroma da se bo izkazalo, da imajo opravka s pravo “mrežo”.

Skrajno desna skupina Turinška obramba domovine (Thüringer Heimatschutz), iz katere je nastala skupina Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), ki so ji pripadali Zschäpejeva, Böhnhardt in Mundlos, je imela namreč v določenih trenutkih tudi 170 ali 180 članov, je pojasnil.

Po nedavnem razkritju, da so za najmanj deset umorov, večinoma priseljencev turškega rodu, med letoma 2000 in 2007 dejansko krivi nemški skrajni desničarji, je sicer danes v Berlinu potekal krizni vrh o boju proti desničarskim skrajnežem, na katerem so sodelovali nemška zvezna notranji in pravosodni minister ter njuni kolegi iz zveznih dežel.

Po vrhu je zvezni notranji minister Hans-Peter Friedrich izpostavil štiri bistvene dogovore: združitev podatkov o nasilju skrajnih desničarjev v eni centralni bazi podatkov, vzpostavitev centra na zvezni ravni za učinkovitejši boj proti skrajni desnici, spremembe zakona o zveznem uradu za zaščito ustavnega reda, ki bodo omogočile boljšo izmenjavo zaupnih podatkov o osumljencih, ter ponovna preučitev možnosti za prepoved desničarske Nacionalne demokratske stranke (NPD).(sta)

(fotografija je simbolična)

Št. komentarjev: 2
  1. božji bič pravi

    tole pa so bratranci od sds

  2. Pravicnik pravi

    Nasprotno. To so Jankovičevi bratranci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen