Janša in Donfried: Tuje investicije za prihodnji razvoj Slovenije izjemnega pomena

2

Tuje investicije bodo za prihodnji razvoj Slovenije izjemnega pomena, sta se na odprtem forumu SDS Pospeševanje tujih vlaganj, izboljšanje konkurenčnosti ter spodbujanje inovativnosti slovenskega gospodarstva strinjala predsednik SDS Janez Janša in direktor Inštituta za kulturno diplomacijo iz Berlina Mark Donfried.

Tuje investicije za Slovenijo niso več zgolj tisto, kar so bile še pred petimi leti, je v nagovoru zbranim danes v Ljubljani poudaril prvak SDS Janša. Kot je spomnil, so tedaj veljale za neko možno dodano vrednost za hitrejši razvoj, v prihodnjih letih pa bodo, če bo Slovenija znova želela ujeti razvojni zagon, predstavljale nujnost.

Po njegovih besedah bo zato treba vzpostaviti primerno okolje za podjetništvo na sploh. “Če bo Slovenija prijazno okolje za podjetništvo, bo to samo po sebi privlačno tudi za tuje investicije,” je izpostavil prvi mož SDS.

Pojasnil je, da so v tej luči v stranki med drugim predvideli postopno znižanje davka na dohodek pravnih oseb z 20 na 15 odstotkov, zavzemajo pa se tudi za davčno razbremenitev dela. Ker je za zagotavljanje boljših pogojev za delovanje gospodarstva pomembna pravna varnost, je SDS predvidel še odpravo blokad in skrajšanje štiriletnega roka za reševanje gospodarskih sporov na sodiščih s štirih na eno leto.

Ustanovitelj in direktor Inštituta za kulturno diplomacijo Donfried pa je zbrane spomnil, da se medsebojna odvisnost med nacionalnimi državami povečuje, kar pomeni, da se povečuje tudi pomen tujih investicij. Prepričan je bil, da morajo države delati na izboljšanju ugleda v tujini, tako da bo njihov trg privlačen za tuje investicije. Skladno s tem je po njegovih besedah pomembno oblikovanje nacionalnih blagovnih znamk, ki lahko služijo kot sloves države.

“Nova slovenska vlada bo morala dobro preučiti izzive in priložnosti glede tujih investicij,” je še poudaril Donfried in sklenil, da bo morala, če bo želela, da bo slovensko gospodarstvo konkuriralo ostalim v EU, takoj sprejeti kratkoročni program ukrepov. (sta)

Janez Janša: “Če bo Slovenija prijazno okolje za podjetništvo, bo to samo po sebi privlačno tudi za tuje investicije.”

Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 2
  1. MEFISTO pravi

    No, RADO, AS, JOŽA in drugi zapeljanci, kaj pa boste rekli k tujim investicijam, ki jih prpravlja Janša?

  2. anti pravi

    Mefisto
    Prosim postavi jim lažje vprašanje, to je preveč za opranoglavce.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen