Inflacija v območju evra vztraja pri treh odstotkih

0

Območje evra je oktobra že tretji mesec zapored na letni ravni zabeležilo triodstotno inflacijo, je danes v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Inflacija tako kljub ohlajanju gospodarske dejavnosti v zadnjih mesecih ostaja visoka in presega srednjeročno ciljno raven Evropske centralne banke (ECB).

Oktobrska inflacija je bila v skladu s pričakovanji analitikov, ki sicer v prihodnjih mesecih vidijo popuščanje inflacijskih pritiskov, saj območje evra zaradi poglabljanja in širjenja dolžniške krize ter močnega upada gospodarskega zaupanja drsi celo v recesijo, v vsakem primeru pa naj bi večino prihodnjega leta zaznamovala šibka gospodarska dejavnost.

Podobna pričakovanja glede umirjanja inflacije je po novembrski seji sveta ECB izrazil tudi novi predsednik osrednje denarne ustanove v evrskem območju Mario Draghi.

Osnovni mandat ECB je boj proti inflaciji in zagotavljanje cenovne stabilnosti v območju evra, a v času krize izvaja vrsto izrednih kriznih ukrepov za stabilizacijo finančnih in gospodarskih razmer v območju skupne valute. ECB je sicer novembra po dveh letošnjih dvigih ključne obrestne mere ceno denarja znižala za 0,25 odstotne točke na 1,25 odstotka.

Analitiki v luči zaostrovanja dolžniške krize v območju evra in vse slabših gospodarskih obetov zato v prihodnjih mesecih pričakujejo nadaljnje zniževanje obrestnih mer, vse bolj pa se krepi tudi pritisk na ECB, naj začne v neomejenih količinah kupovati državne obveznice ranljivih članic območja evra in tako pomiri vse bolj panične vlagatelje.

Ti so v zadnjih tednih okrepili pritisk že tudi na države v osrednjem delu območja evra, pod še posebej močnim pritiskom pa sta Italija in Španija. (sta)

Območje evra je oktobra že tretji mesec zapored na letni ravni zabeležilo triodstotno inflacijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen