Imamo si dosti za povedati: V Sloveniji lani poslanih kar preko milijarde SMS sporočil!

0

Lani je bilo v Sloveniji poslanih prek milijarda SMS sporočil, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2009 in kar 88 odstotkov več kot leta 2008, kažejo ta teden objavljeni podatki državnega statističnega urada. Povprečno je bilo na dan poslanih 3,5 milijona SMS sporočil, en uporabnik pa je v celem letu poslal povprečno 608 sporočil.

V letu 2010 je bilo sicer poslanih več kot 27 milijonov MMS sporočil, kar je 34 odstotkov več kot leto pred tem.

Konec lanskega leta je bilo na slovenskem trgu 11 operaterjev fiksnega telefonskega omrežja in šest operaterjev mobilnega telefonskega omrežja. V Sloveniji je bilo takrat več kot 818.000 fiksnih telefonskih priključkov, kar je en odstotek manj kot ob koncu leta 2009. Med temi priključki je bilo skoraj 329.000 VoIP priključkov, ki omogočajo prenos glasovnih komunikacij preko interneta.

Mobilno telefonsko omrežje je uporabljalo več kot 2,1 milijona uporabnikov, kar je en odstotek več kot ob koncu leta 2009. Naročnikov je bilo leta 2010 za štiri odstotke več kot pred dvema leta, za pet odstotkov pa se je zmanjšalo število predplačnikov.

Lani je bilo vzpostavljenih več kot 571 milijonov klicev iz fiksnega govornega telefonskega omrežja, pri tem pa so poslovni uporabniki opravili 60 odstotkov teh klicev. Število vseh odhodnih govornih klicev iz fiksnega omrežja se je v letu 2010 zmanjšalo, povečalo pa se je število odhodnih klicev v druga fiksna omrežja – rast je bila 11-odstotna.

Skupno število odhodnih klicev iz mobilnega omrežja se je lani glede na leto 2009 povečalo za en odstotek, glede na leto 2008 pa za dva odstotka.

Sicer pa se po podatkih statističnega urada umirja naraščanje števila širokopasovnih priključkov do interneta. Ob koncu leta 2010 je bilo na slovenskem trgu 64 ponudnikov kabelskih in satelitskih storitev in 57 ponudnikov internetnih storitev.

Prihodek od storitev elektronskih komunikacij je bil lani približno enak kot leta 2008, močno so upadle investicije v elektronske komunikacije, naraslo pa je število zaposlenih v dejavnosti elektronske komunikacije. (sta)

Pišem ti “pismo”… 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen