Berlusconi dan po odstopu že napoveduje povratek v vlado, skupaj s stranko Desnica!

0

Silvio Berlusconi, ki je v soboto zvečer odstopil s položaja predsednika italijanske vlade, je danes v pismu, ki ga je poslal vodji manjše stranke Desnica, že napovedal vrnitev v vlado. Ponosen na vse, kar je njegova vlada dosegla v tem mandatu, je napovedal, da se že veseli novega vstopa v vlado skupaj z Desnico.

Berlusconi je v pismu poudaril, da je njegova vlada padla, ker je v parlamentu prevladala politika malih izsiljevanj in oportunizma, ki je značilna za italijansko politiko, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kot ključni greh mandata je označil sodelovanje Gianfranca Finija in njegovih pristašev v koaliciji, ki bi sicer mandat izpeljala do konca. Fini je koalicijo zapustil lani po izbruhu Berlusconijeve afere “bunga-bunga” in skoraj povzročil padec vlade.

Berlusconi je zapisal še, da je njegova vlada v tri leta in pol trajajočem mandatu sredi hude finančne krize opravila izjemno delo in da je država z dvema sprejetima protikriznima paketoma sredi poletja že veliko naredila.

Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode je v soboto sicer napovedala podporo tehnični vladi dvakratnega evropskega komisarja Maria Montija, vendar pod pogojem, da bo njegov program sledil reformnim zahtevam Evropske centralne banke (ECB).

Ljudstvo svobode je zahtevalo tudi, da Monti za podpredsednika vlade imenuje Giannija Letto, desno roko Berlusconija. A levica njegovemu imenovanju nasprotuje, Letta pa je po poročanju italijanskih medijev dejal, da ne namerava biti ovira pri podpori Montiju, zato ne bo sprejel imenovanja.

Predsednik republike Giorgio Napolitano že vse od zgodnjega dopoldneva v svoji palači sprejema predstavnike parlamentarnih strank, da bi se z njimi posvetoval o tehnični vladi.

Med večjimi strankami se je proti vladi izrekla Severna liga, ki se še vedno zavzema za predčasne volitve. Odhod v opozicijo so ocenili kot balzam, pričakujejo pa tudi, da bodo že kmalu potekale predčasne volitve.

Tehnični vladi je po začetnem odločnem “ne” precej bolj naklonjena tudi leva stranka Italija vrednost. Njen vodja Antonio Di Pietro je po posvetovanju z Napolitanom dejal, da bodo odločali po predstavitvi Montijevega programa in ekipe.

Edini komentar, ki so ga danes novinarji uspeli izvabiti iz Montija je bil vremensko obarvan. Novinarje, zbrane pred njegovim hotelom, je vprašal, ali so opazili, kako lep dan je danes, so poročali italijanski mediji.

Posvetovanja naj bi se končala danes do 18. ure, nato pa bo Napolitano predvidoma Montiju podelil mandat za sestavo tehnične vlade. Parlament bi se lahko o tehnični vladi po poročanju italijanskih medijev izrekel že v ponedeljek. (sta)

Silvio Berlusconi se očitno še ni čisto predal glede vodenja italijanske vlade.

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen