Tajce zaradi obsežnih poplav ogrožajo še pobegli krokodili

1

Tajci, ki se borijo s posledicami uničujočih poplav, se morajo odslej paziti še krokodilov. Na stotine jih je namreč v zadnjih dneh pobegnilo s farm na območjih, ki so jih zaradi obilnega monsunskega deževja v zadnjih treh mesecih poplavile narasle vode.

Tajske oblasti so odprle posebno telefonsko številko, na katero lahko ljudje sporočijo, če so opazili pobeglega krokodila. Poleg tega je v prizadevanjih za rešitev težave vlada ponudila nagrado v višini 1000 bahtov (okoli 25 evrov) za vsakega prijetega krokodila. Prvi lovci naj bi že prejeli zasluženo plačilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Koliko krokodilov je vsega skupaj pobegnilo, sicer oblasti ne morejo natančno povedati, saj je veliko farm, kjer jih gojijo, nezakonitih. Krokodile tam bodisi razkazujejo kot turistično atrakcijo bodisi njihovo kožo namenjajo za izdelavo torbic.

Oblasti kljub temu mirijo zaskrbljene Tajce. Večina pobeglih živalih naj bi bila namreč še mladih in nenevarnih. Po drugi strani pa krokodili ne predstavljajo edine nevarnosti – zaradi poplav naj bi z nekaterih gojitvenih območij pobegnili tudi kače, strupeni insekti in tigri.

Na Tajskem se sicer še vedno borijo z obsežnimi poplavami, ki so prizadele tretjino države in veljajo za najhujše v več desetletjih. Doslej je umrlo več kot 300 ljudi, več deset tisoč se jih je zateklo v zavetišča. Po ocenah tajske premierke Yingluck Shinawatra bo obnova države stala več kot 3,3 milijarde dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(sta)

(fotografija je simbolična)

Število komentarjev: 1
  1. mudo moreno pravi

    Dober tek! Enim in drugim.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen