Računalništvo v oblaku postaja vedno bolj progresivna računalniška panoga

0

Računalništvo v oblaku je osrednja tema letošnje poslovne konference HP Horizont, ki se je danes začela v Portorožu. Predavatelji na konferenci so ugotavljali vse večji tržni delež, ki ga zajema ta računalniški slog, ter tudi mnoge prednosti, ki ga ponuja. Obenem pa bo za uspešno delovanje računalništva v oblaku nujno integriranje tehnologij.

Računalništvo v oblaku ali cloud computing je slog računalništva, pri katerem so dinamično razširljiva in pogosto virtualizirana računalniška sredstva na voljo kot storitev preko interneta. Koncept računalništva v oblaku pri tem kot storitve razume tako programsko opremo in platformo kot tudi infrastrukturo.

Kot je poudaril gostitelj, generalni direktor HP Slovenija Iztok Klančnik, uporabniki vse bolj težijo k dostopnosti podatkov kjerkoli, kadarkoli in na kateri koli napravi, skladna s tem pa je tudi poslovna strategija podjetja, ki zato v tovrstnem računalništvu vidi veliko priložnost.

Predstavnik družbe InfoCumulus Sven Marušič je opozoril na številke, ki kažejo na skokovito naraščanje posla računalništva v oblaku ter na vse hujšo konkurenco v tem sektorju, tako med t.i. cloud enablers, ki dajejo na razpolago tehnologijo, kot med t.i. cloud providers, ki neposredno tržijo oblake.

Indijec Sukanta Dey iz podjetja ESQ je napovedal še hitrejšo rast računalništva v oblaku, pri čemer je kot prvi razlog za prevzem tovrstne tehnologije s strani podjetij navedel ekonomsko računico. Kot je poudaril, tovrstni poenoteni sistem bodo pomenili povsem novo obliko poslovanja.

Predstavnik Microsofta Ludwig Wilhelm je opozoril na spreminjajoče se trende ter pri tem navedel, da bodo do leta 2014 polovico vseh poslovnih naprav predstavljali t.i. pametni telefoni. Kot je še pojasnil, tudi Microsoft ponuja številne storitve “v oblaku”.

Kot izrazite prednosti te oblike računalništva je Wilhelm izpostavil zlasti manjše stroške npr. pri razvijanju programov ter bistveno višjo hitrost pri dostopu do podatkov. Konkretno bodo pri Microsoftu na račun računalništva v oblaku največ prihranili pri programski opremi. Po drugi strani pa bo novi slog zahteval tudi visoko stopnjo integracije tehnologij, je dodal.

Dvodnevna konferenca HP Horizont je po navedbah organizatorja ena najpomembnejših konferenc na področju informacijskih tehnologij, ki bo letos potekala v Sloveniji. Gre za tradicionalno srečanje, ki na enem mestu združuje poslovne uporabnike tehnologij, partnerje in odločevalce, IT strokovnjake in vedno več gostov iz drugih področij. (sta)

Računalništvo v oblaku ali cloud computing je slog računalništva, pri katerem so dinamično razširljiva in pogosto virtualizirana računalniška sredstva na voljo kot storitev preko interneta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen