Nizozemsko sodišče oprostilo Geerta Wildersa

0

Sodišče v Amsterdamu je danes skrajno desnega nizozemskega politika Geerta Wildersa oprostilo obtožb spodbujanja sovraštva do muslimanov. Sodišče je vodjo populistične Stranke za svobodo (PVV) oprostilo tudi v vse preostalih točkah obtožnice, ki se nanašajo na diskriminacijo in žalitev privržencev islama, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodnik Marcel van Oosten je v današnji razsodbi dejal, da je treba Wildersove izjave videti v širšem kontekstu javne razprave o priseljenski politiki in jih ni mogoče neposredno povezati s podpihovanjem nestrpnosti do nizozemskih muslimanov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je tudi ugotovilo, da so bile Wildersove izjave “na robu tega, kar je zakonsko dovoljeno”, vendar ne nezakonite.

“To ni zmaga samo zame, ampak tudi zmaga za svobodo govora na Nizozemskem. Na srečo je dovoljeno razpravljati o islamu v javni razpravi,” je novinarjem ob razsodbi dejal Wilders.

Wilders je v svojih izjavah med oktobrom 2006 in marcem 2008 med drugim islam označil za fašistično religijo, zahteval pa je tudi prepoved Korana, ki ga je primerjal s Hitlerjevim delom Mein Kampf.

Tožilstvo je v obtožnici v petih točkah Wildersu očitalo, da je sovraštvo do muslimanov in njihove religije podpihoval v več javnih nastopih in intervjujih ter v svojem marca 2008 objavljenem 16-minutnem filmu Fitna, ki govori o nevarnosti širjenja skrajnega islama in islamizacije Nizozemske.

Vodja PVV je vseskozi zatrjeval, da so njegove izjave usmerjene proti islamu in ne proti muslimanom. Sojenje proti Wildersu se je začelo 4. oktobra lani.

Wildersova stranka je na parlamentarnih volitvah junija lani zasedla tretje mesto. Njena podpora je ključna za manjšinsko vlado premiera Marka Rutteja, ki v parlamentu nima večine.(sta)

Sodišče v Amsterdamu je danes skrajno desnega nizozemskega politika Geerta Wildersa oprostilo obtožb spodbujanja sovraštva do muslimanov. (foto: Wikipedia.org)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen