Škandal, ki trese Levico, z njo pa tudi celotno Golobovo vlado; ministrica Asta Vrečko precej sproščeno z razvpitim Dušanom Smodejem!

7

Se še spomnite obdobja pred slabimi desetimi leti? Takrat so t. i. ljudski vstajniki preko štirih skupin (Iniciativa za demokratični socializem, TRS, Demokratična stranka dela in skupina civilnodružbenikov) ustanovili hibridno stranko Združena levica, ki je od leta 2014 parlamentarna stranka, res pa je, da se je zaradi notranjih sporov morala znebiti naziva “združena”.

Stranka, ki je nastala tudi po zgledu nemške Die Linke, je po osmih letih pot pripeljala v vlado, čeprav je ves čas hotela ustvarjati videz, da gre za večno opozicijo. Njen voditelj (ki je koordinator in ne pravi predsednik) Luka Mesec je sedaj minister, pristojen za delo, medtem ko strankarski gromovnik Miha Kordiš ostaja v poslanskih klopeh. Mladi (in malo manj mladi) upi skrajne levice pa se prav v teh dneh soočajo s škandalom, ki temeljito pretresa njihove vrste.

Smodej in njegove zabave, ki so privlačile tudi najvišje predstavnike Levice

Kot je znano, se je že pred skoraj dvema tednoma po javnosti začel pojavljati namig o domnevnih spolnih zlorabah, v katere je po pričevanju nekaterih oseb vpleten Dušan Josip Smodej. Mladi novomeški umetnik, direktor Fotopuba, je postal “zvezda Instagrama”, saj se je tam pojavila stran “Proti nasilju Dušana Smodeja”, kjer so se tudi pojavljala anonimna pričevanja. Mainstream mediji pa so o tem molčali vse do včeraj, ko je v javnost prišla pretresljiva novica o samomoru umetnika Romana Uranjeka, ki se je malo pred smrtjo sestal s Smodejem. Le malo prej so se prve informacije o aferi pojavile na portalu Prava.si in v Slovenskih novicah.

Očitno se je zbudila tudi policija, ki bojda preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih, so sporočili s policije. Morebitne oškodovance pozivajo, naj podajo prijavo. Kot so sporočili s policije, so zbiranje obvestil in drugi ukrepi usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, pri katerih se storilec preganja po uradni dolžnosti. Preverjajo tudi, ali so v tem primeru prejeli kakršne koli prijave (tudi anonimne, ki bi jih lahko povezali s tem primerom), kar pa se, kot navajajo, v dosedanjem preverjanju ni potrdilo, razen prejete prijave o sumu domnevnega izsiljevanja zaradi dolga, katere vsebino in okoliščine še preverjajo. Seveda pa nočejo izpostavljati nobenih imen.

Požareport pa je včeraj objavil informacije, da je bil pokojni Uranjek mentor Dušana Smodeja, skupaj sta prirejala nekatere galerije in razstave, a tudi kulinarične dogodke in zloglasne zabave. “Te pa se, tako naši viri, niso odvijale samo v prostorih Fotopuba (Društvo za sodobno kulturo), ki ga je na Tivolski cesti 44 v Ljubljani vodil Smodej, ampak tudi pri Uranjeku doma. Na teh – Smodejevih – zabavah, začinjenih z alkoholom in drogami (tudi prepovedanimi drogami za posilstvo – GBH), pa naj bi prihajalo do množičnih spolnih in drugih zlorab na zabavah prisotnih deklet, celo do fizičnih mučenj, kar naj bi se dogajalo v kleti Fotopuba, sicer pa naj bi Smodej imel zraven tudi najeto stanovanje, pri teh zabavah pa tudi svoje “pomočnike”, katerih imena so že neznanka,” poroča Bojan Požar. Po nekaterih podatkih naj bi Smodej na Uranjeka hudo pritiskal, ga celo izsiljeval, kar naj bi pripeljali do samomora.

Fotografije, ki jih je moč videti po spletnih omrežjih v zadnjih dnevih, pa dokazujejo, da je ministrica za kulturo Asta Vrečko (iz kvote Levice) precej dobro poznala oba umetnika, tako pokojnega Romana Uranjeka kot domnevnega spolnega predatorja Dušana Smodeja.

Policija ponovno poziva oškodovance domnevnih kaznivih dejanj iz področja spolne nedotakljivosti naj primere prijavijo

Policija nadaljuje z intenzivnim preverjanjem informacij o morebitnih sumih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih kaznivih dejanj. Po včerajšnjem pozivu namreč niso dobili še nobene prijave, je Generalna policijska uprava (GPU) zapisala v sporočilu za javnosti. Preverjajo tudi okoliščine dogodka, v katerem je umrla ena oseba.

Policisti pozivajo vse, ki karkoli vedo o izpostavljenih ali kakšnih drugih podobnih dogodkih, da te primere prijavijo policiji na najbližjo policijsko postajo, interventno številko policije 113 ali preko drugih elektronskih komunikacij.

Storilci tovrstnih kaznivih dejanje se preganjajo po uradni dolžnosti. Kriminalisti sicer lahko preverjajo navedbe o domnevnih spolnih zlorabah, ki so bile javno objavljene, a za učinkovito izvedbo postopka je nujno potrebno sodelovanje oškodovanih oseb, so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU).

Vse aktivnosti policistov in kriminalistov so usmerjene v preveritev verodostojnosti in resničnosti vsebine zapisov na spletu o storjenih kaznivih dejanjih in identifikacijo morebitnih žrtev ter potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Na splošno dodajajo, da je pri obravnavi tovrstnih kaznivih dejanj žrtev nepogrešljiv vir informacij za kriminalista in največkrat tudi edini. Prijavljanje teh primerov pa je potrebno tudi zaradi preprečevanja morebitnega izvrševanja novih kaznivih dejanj, so dodali.

Policija tudi intenzivno preverja okoliščine dogodka, v katerem je umrla ena oseba, v smeri ali so pri tem podani morebitni razlogi za sum kaznivega dejanja. Tega zaenkrat niso potrdili.

Postopki kriminalistov so v intenzivnem teku, zato se vse pridobljene informacije sproti analitično obdeluje in vrednoti z namenom načrtovanja nadaljnjih aktivnosti. Zaradi učinkovite izvedbe teh postopkov ne morejo razkrivati, so še zapisali.

Policija ne razkriva za kateri konkreten primer gre, v javnosti pa odmevajo očitki o domnevnih spolnih zlorabah novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Smodeja, a jih po pisanju Slovenskih novic zanika. Danes se je odzvala tudi kulturna ministrica Asta Vrečko, ki je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do vsakršnega nasilja problematike, tudi v kulturi, ter napovedala preverbo možnih sistemskih ukrepov.

K oddaji prijav pozivajo tudi v Inštitutu 8. marec. Odločitev o rabi alkohola je legitimna odločitev posameznika, podobno velja za drogo, čeprav je ta nelegalna, da pa nekdo spolno nadleguje osebo, ki ni pri polni zavesti, pa je nedopustno in zakonsko prepovedano, je danes dejala direktorica inštituta Nika Kovač. (demokracija/sta/uredništvo)

Št. komentarjev: 7
 1. Matija pravi

  Vse te posiljevalske pokveke pozapret, poslance in ministre Levce pa temeljito zaslišat!

 2. Re gornjim pravi

  Kaj pa škandal , ki ga je zakuhala ljubljena vlada ljubljenega vodje z boni za starejše in računalniško opremo? Upravičencev približno 70.000, bonov pa 5.000? Po kakšen ključu se boni sedaj delijo? Po članstvu v sdss? Spoštovani gornji komentator, mislim, da je res treba nekoga zapreti

 3. dado pravi

  V tujini bi ta Smodej že zdavnaj bil zaporniško zasmojen. Celotno vodstvo Levice pa dano v kriminalistično preiskavo!

  1. Micka Kovačeva pravi

   Saj bi pa je tam že vodstvo desnice, ki to še kako zasluži

 4. anja pravi

  Levičarski freaki, kakopak…

 5. Linke pravi

  Kmalu se bo pela pesem:Grad gori ,holob bezi, ce se plese ,naj se tece kri.

 6. linke pravi

  pa ta čupavega holoba za pete obesit in v ljubljanco potopit

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen