Poljče 1990 – 2020: Pred tremi desetletji padla odločitev za plebiscit o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije

0

Pred tremi desetletji, 9. in 10. novembra 1990, so na sestanku v Poljčah sodelavci ustavne komisije Tine Hribar, Peter Jambrek in Tone Jerovšek skupaj s predsednikom Demosa Jožetom Pučnikom prepričali Demosov poslanski klub, da je ta potrdil predlog za plebiscit o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Plebiscit je bil nato izveden 23. decembra 1990.

Na volitvah aprila 1990 je zmagala Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki je tudi oblikovala vlado in za premierja izbrala Lojzeta Peterleta. Jugoslovanska armada je začela razoroževati teritorialno obrambo, kar pa ji predvsem zaradi projekta Manevrske strukture narodne zaščite ni v celoti uspelo. Hkrati je v političnih krogih zorela ideja o izvedbi plebiscita.

Odločitev o tem je padla 9. in 10. novembra 1990 na “tajnem vikendu” v Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem. Sodelavci ustavne komisije Hribar, Jambrek in Jerovšek so skupaj s predsednikom Demosa Jožetom Pučnikom prepričali Demosov poslanski klub, da je ta potrdil predlog za plebiscit o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Opozicija se je sicer zavzemala za to, da se plebiscit premakne na pomlad 1991, a je nato sprejela datum 23. december 1990. Demos pa je po drugi strani pristal, da bo plebiscit uspel, če se bo za odcepitev od Jugoslavije opredelila več kot polovica vseh volilnih upravičencev, kar je bilo na plebiscitnem glasovanju krepko preseženo.

Formalno podlago za izvedbo plebiscita je predstavljal zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki ga je tri tedne pred glasovanjem sprejela takratna slovenska skupščina. Na plebiscitu je glasovalo 93,4 odstotka volilnih upravičencev, za osamosvojitev pa se jih je izreklo okoli 95 odstotkov, to je 88,5 odstotka vseh volivcev.

Izid plebiscita so razglasili 26. decembra 1990, zato ta dan vsako leto praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik. Po plebiscitu je slovensko vodstvo v zakonsko določenem roku šestih mesecev pripravilo srečanja z vodstvi drugih jugoslovanskih republik, na katerih je predlagalo prihodnjo ureditev medsebojnih odnosov.

Obenem je poleg priprav na prevzem vseh državniških nalog potekala obsežna kampanja prepričevanja tujine. V skladu s plebiscitno odločitvijo je nato slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen