Odslej na rdečem seznamu celotna Hrvaška, Avstrija in Madžarska, od italijanskih dežel je izjema samo Kalabrija

0

Na rdečem seznamu držav oziroma njihovih delov, ob vrnitvi iz katerih je razen v primeru izjem obvezna karantena, so od danes celotna Hrvaška, Avstrija in Madžarska. Od italijanskih dežel pa je izjema samo Kalabrija. Na rdečem seznamu je po novem tudi Srbija.

Na rdečem seznamu so odslej vse hrvaške županije, medtem ko jih je bilo doslej 14. Z rdečo barvo sta med drugim označeni tudi obmejni istrska in primorsko-goranska županija, ki sta bili doslej na oranžnem seznamu.

Vlada je na seznam držav s slabimi epidemiološkimi razmerami uvrstila tudi avstrijsko Koroško, kar pomeni, da je na njem po novem celotna Avstrija. To velja tudi za Madžarsko. Od 20 italijanskih dežel pa na oranžnem seznamu ostaja samo Kalabrija, vse druge so na rdečem.

Na rdečem seznamu so od danes tudi celotna območja Srbije, Španije, Cipra in Vatikana. Seznam se je podaljšal s 116 na 147 držav, od nekaterih so na njem samo določene administrativne enote.

Karanteni ob prihodu iz teh držav se je mogoče izogniti z negativnim testom na novi koronavirus. Vstop brez karantene je dovoljen tudi 17 izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu ali člani tujih delegacij.

Izjema so tudi nujni neodložljivi opravki ali nujni poslovni razlogi ter zdravstveni posegi ali pregledi. Prav tako lahko mejo prečkajo lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi. Nekatere izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane, če potujejo skupaj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen