V Naslednjih sedmih letih dobite 5000 evrov, od tega vam ni treba vrniti 3.142 evrov

13

Zapisano v naslovu drži. To je izkupiček pogajanj na nivoju voditeljev EU, ki so potekala preteklih nekaj dni v Bruslju in se nanašajo na prihodnjih sedem let, gre pa za prihodnji evropski proračun v katerem bo Slovenija še vedno neto prejemnica in sklad za okrevanje po korona krizi. To je seveda podatek na vsakega državljana Republike Slovenije, ki bo skupno v omenjenem obdobju prejela 10.500.000.000,00 evrov, od tega ji ne bo potrebno vrniti 6.600.000.000,00 evrov. Verjamem, da vam številke delajo težave, zato sem zadevo poenostavil in jo zapisal v vrednosti na enega prebivalca, kar bo za večino bolj razumljivo.

Stvar pa ni samoumevna. Šlo je seveda za trda pogajanja voditeljev držav EU, ki so trajala od četrtka do današnjih zgodnjih jutranjih ur.  Slovenijo je zastopal predsednik vlade Janez Janša. Ne morem z  gotovostjo trditi, toda verjetno je bil edini predsednik vlade, ki je na pogajanjih EU o proračunu sodeloval že tretjič, prvič leta 2005 in drugič leta 2013. Karkoli si kdo misli o njem, je nekaj povsem jasno, je izkušen pogajalec, ki se je odlično pogajal v vseh treh obdobjih.

Toda ta njegov uspeh je le do določene mere zaprl usta večnim njegovim levim kritikom, od Marjana Šarca do Tanje Fajon. Si predstavljate, da bi se pogajal klovn Marjan Šarec? Nobenih argumentov nista imela, s katerimi bi lahko napadla Janeza Janšo. Če pogajalski uspeh Janeza Janše primerjamo s pogajalskim uspehom predsednika vlade Hrvaške, stvari postanejo še toliko bolj očitne. Hrvaška bo v enakem obdobju prejela približno 100 odstotkov več sredstev kot Slovenija, toda Hrvaška ima enkrat več prebivalcev kot Slovenija in za skoraj enkrat manjši bruto družbeni proizvod. Ali z besedami zdravnika Igorja Muževiča: »Hrvaška je kljub 42 % nižjem bruto družbenem proizvodu dobila podobno vsoto sredstev kot Slovenija na prebivalca In Hrvaška se je dobro izpogajala. Ne vem, če je vsem jasen pogajalski dosežek Slovenije«? Verjetno res ne.

In kaj berete, poslušate ali gledate v slovenskih dominantnih medijih? Janša je v Bruslju paktiral z diktatorji iz Poljske in Madžarske. Približno tako. Toda upam in verjamem, da razmišljate s svojo glavo in čim manj spremljate naše dominantne medije.

dr. Vinko Gorenak

Št. komentarjev: 13
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Kam pridem po 5000 evrov?
  boditevcvetju

 2. Johan pravi

  Kaj nam pomaga, ko denarja DOMA ne uporabimo pametno in transparentno. Gorenak se že veseli, da bo poleg penzije in plače še kaj pokasiral

  1. Hit pravi

   Bohar, napadaš s svojimi kurjimi možgani?

 3. Johan pravi

  Vidiš Hitek in take ovce, kot si ti, je zelo lahko filati s floskulami in parolami, zraven pa ti še dajo delo, čeprav v kleti Trstenjakove pa si zadovoljen. Sicer je pa to, glede na tvojo inteligenco itak plafon

  1. Hit pravi

   Johar, vidim, da ti je hudo ker živiš v diktaturi.

 4. Re gornjim pravi

  Gorenak je pa tisti pravi ” kaviarkomunist”. Le poglejte malo imetje tega miličnika. Ostal mu je le kaviar.

 5. Narim pravi

  Joj, kaj bi nevedneži kot jaz, brez nam vsem dragega Vinka, da nam razsvetli um in ogreje srce da lahko zapojemo :
  Janša, naša dika bojna slava,
  Janša, ……

 6. Re gornjemu pravi

  Najraje pa bi seveda slišal: ” Gospod Janša mi ti se kunemo”…

 7. bruh pravi

  največ tega dnarja pa bo legalno a mafijsko pobral naš kučanov mafijski rdeči levičarski klan…..ajd…

  1. Re gornjemu pravi

   Mislim, da Janšev klan tega ne bo dovolil

 8. Johan pravi

  Kakšna sreča, da nas je Vinko razsvetlil, da nam ne bo treba vrniti 3142 eurov. Mi neuki državljani sploh ne bi vedeli kakšne dobričine imamo v vladi, ki nam to ” poklanjajo”. Sredstva je ” težko prigaral” predsednik v Bruslju. Vinko pa nas ” ozavešča” , da bomo to znali ceniti in pozanili na kikse, ki jih je vse več!

  1. Hit pravi

   Johar, pejt brat Pirjevca!

   1. Johan pravi

    Rajši njega kot ” Noriškega”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen