Lars Nyberg Cerarju: “V primeru Save čutim vonj po korupciji v vsakem kotu.”

15

Dogajanje okoli DUTB še naprej buri duhove. Razrešeni predsednik upravnega odbora Lars Nyberg je v današnjem odprtem pismu premierju Miru Cerarju opozoril, da v primeru Sava smrdi po korupciji, s čimer je sprožil kritične odzive vpletenih deležnikov. Upravni odbor DUTB naj bi sicer prav danes dobil Nybergovega naslednika.

Nyberg je v pismu Cerarju zapisal, da slovenski hotelirski in gostinski sektor “ni niti blizu” evropskim standardom, Sava Turizem, ki bi morala biti glavna zvezda Slovenije, pa zaostaja še bolj. Sprašuje se, kam je šel denar, saj se je lastnik Save Turizma, holding Sava, visoko zadolžil pri bankah, v hotele pa ni v zadostni meri investiral, zato ti niso konkurenčni.

Sava Turizem je po Nybergovem mnenju zagotovo v javnem interesu, se je pa vprašal, zakaj je v klasifikaciji državnih naložb kot takšna navedena Sava.

Vlada po Nybergovih navedbah predlaga tudi, naj se premoženje Save izvzame iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), sedanje vodstvo pa naj nadaljuje delo.

“Je to res v interesu Slovenije – ali le v interesu vodstva Save?” je vprašal predsednika vlade. “V primeru Sava je, glede na to, kar sem videl in prebral, čutiti smrad po korupciji na vsakem koraku,” je zapisal Nyberg in Cerarja vprašal, ali je imel to v mislih, ko je v predvolilni kampanji govoril o boju proti korupciji.

Šved je opozoril tudi na dejstvo, da je Sava največji lastnik Gorenjske banke in ima po navedbah regulatorja v njej prevladujoči vpliv.

Gorenjska banka je Savi odobravala visoka posojila, kar jo je pripeljalo blizu izgubi licence, po zahtevah Banke Slovenije pa do konca leta potrebuje 13-milijonsko injekcijo, je zapisal Nyberg. Kljub temu pa je bilo Gorenjski banki zaupano, da vodi program prestrukturiranja, je dodal.

Nybergove navedbe so sprožile kritične odzive vpletenih. “Vsako namigovanje o korupciji absolutno in odločno zavračam. Mislim, da je to celo nekoliko nespodobno,” je ob robu Dnevov slovenskega turizma v Novi Gorici dejal Cerar.

Ob tem je spomnil, zakaj je vlada Nyberga razrešila: “To ni povezano z nobenimi primeri, ki jih DUTB obravnava. Odhaja zato, ker je pri plačni politiki kršil predpise in zakon.” Ta kršitev je traja dlje časa in je Nyberg ni odpravil, je opozoril premier in dodal: “Oprostite, tega v naši državi ne moremo dovoliti.”

Dejal je tudi, da se sam s temi konkretnimi primeri, ki jih je omenil Nyberg, ne ukvarja. “Kot predsednik vlade se ne smem in ne želim vmešavati v njegovo strokovno delo, zato raznih navedb – o Savi ali o čem drugem – ne bom komentiral,” je poudaril.

Na vprašanje, ali želi vlada res izvzeti Savo iz DUTB, pa je Cerar odgovoril, da ima Sava in znotraj nje Sava Turizem v strategiji upravljanja državnih naložb posebno mesto. To mora DUTB upoštevati, je poudaril.

Iz Save so sporočili, da jih noben pristojni organ doslej ni opredelil kot subjekt, v katerem smrdi po korupciji v vsakem kotu. Upravni odbor DUTB so zato pozvali, naj se izreče o Nybergovih obtožbah in pristojnim organom ter Savi predloži dokaze, na katerih temeljijo te izjave.

Iz Gorenjske banke pa so sporočili, da so v Nybergovem pismu navedene neresnice o njihovem položaju in poslovanju, “po katerih je Gorenjska banka ‘na robu izgube licence’ ter ‘preživetja'”, so zapisali in dodali, da “nič od tega ni res”. Kot so pojasnili, so splošno znani podatki o visoki kapitalski ustreznosti banke, visoki likvidnosti in uspešnem tekočem poslovanju.

Podobno kot v Savi tudi v Gorenjski banki pričakujejo, da se bo do Nybergovih “neresnic” nemudoma opredelil upravni odbor DUTB.

Nekaj odzivov je prišlo tudi iz politike. Predsednik SD Dejan Židan je Nybergovo pismo komentiral z besedami, da je treba ob vsakem sumu korupcije to takoj prijaviti pristojnim organom. Sicer pa je Nybergovo pismo osebno in mora(jo) nanj odgovoriti naslovnik(i), je dejal za STA.

Oglasil se je tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. “Kdor v Sloveniji ne sodeluje z omrežji iz ozadja, ga ti diskreditirajo, nato pa prek vlade odstavijo,” je sporočil.

Podobno meni strokovni sodelavec poslanske skupine nepovezanih poslancev Peter Jamnikar. Kot pravi, gre v vsej zadevi za to, da se tudi slabo banko “prevzame” s strani določenih skupin, izgovor s plačami vodilnih pa je odličen. “Lahko, da je bilo še kaj zadaj. A zgodba je, da želijo skupine iz ozadja prevzeti tudi slabo banko,” je dejal v izjavi novinarjem v DZ.

Vlada je Nyberga prejšnji torek predčasno razrešila, ker da je kršil dolžnost članov upravnega odbora DUTB, saj ni zagotovil uskladitve prejemkov vseh članov upravnega odbora z veljavno politiko prejemkov, ki jo je vlada sprejela marca letos.

Kot člana upravnega odbora je odpoklicala tudi glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, in sicer zaradi izgube zaupanja in soodgovornosti za nespoštovanje sklepov in aktov vlade. Skupščinski sklep o tem je bil sprejet in v sodni register vpisan prejšnji četrtek. (sta/ured)

pismo nyberg1

Št. komentarjev: 15
 1. ufff pravi

  ufff..kučanova lutka, hinavska, mafijsko pokorna in legalno koruptivna cmera se bo od tega DOKAZANEGA DEJSTVA skrival…in trdil, da on s tem nima nič……ufff…..glavno je le eno in sicer , da se POŠTENE skandinavce zamenja z našimi smrdečimi pra sci….ufff

 2. beno pravi

  Cerar je spet samo jecljal, kakopak. Sramota kakšnega premiera imamo, ki nič ne ve, kaj mu za hrbtom delajo ali pa ve, pa ne odreagira, kar je še huje!

 3. ultimax pravi

  Nimam besed!Kako vas sovražim lopovi levičarski!!!

 4. zorči pravi

  Fuj levaki lopovski koritniški. Čas je, da se to bando rdečo dokončno razhajkat.

 5. ultimax pravi

  Da po 25 letih tonemo v balkansko greznico z nesposobno lopovsko politiko,ki se pase na lažeh,sprenevedanju,kraji,goljufiji,zavajanju,se res vprašam,zakaj sem leta 91 držal v roki m70!Kdor ne dojame,kaj so nam storili LDS,SD,Zares,forum 21,ZaaB,Desus,PS,Virant,lista 571,Semolić,Štrukelj mu ni pomoči!Prodajajo firme balkancem,delajo đamijo muslijam,zatirajo svoj narod,plešejo pod rdečo zvezdo!Z našimi vodilnimi nekaj ni v redu!!!Ko boste ljudje stali v vrsti pred rdečim križem,vas bo Musarjeva spraševala po narodnosti!Ko boste povedali da ste Slovenci,boste šli v drugo vrsto!Prednost ima balkan in rdeča zvezda!Ampak jaz še zmeram najbolj zaupam m 70.Ne razočara!

 6. Blu je modro pravi

  Doklej bomo dopustili, da nas imajo kučanovi dildoti za norce?

 7. jesus christ superstar pravi

  Kdo je že hotel slabo banko..?

 8. No name pravi

  Nyberg je samo celemu svetu pokazal kako deluje slovenska kučan-levaška sprega,je ji pa zadal močan udarec,saj bo zaupanje začelo kopneti kot sneg kot je že povedal Miles.

 9. kulisa pravi

  Bravo Kučan, adijo pamet!

 10. Joža Benč pravi

  …to tele… Ja kdo je pa vodstvo nastavo. So tujci preveč moteči, bojo še eno NLB naredl. Pr.as.ci , ko pa lažnjivi KKKos državi na uro 200 € krade (z neustreznim kadrom) ste pa tih. Me kr zanima, če je tok sposobn? Kulk pol kasira, ko kako Patrijo sprož (al pa Depalo, sej je isti k…)

 11. jožek pravi

  No name, ko so pisali o višini njegovih mesečnih prejemkov si pisal čisto drugače. Mislim, da je temu tujcu prav malo mar korupcija pri nas, važno mu je bilo samo, da čimveč “potegne” iz DUTB, vendar ti pač pišeš, kar ti rečejo, da moraš.

 12. renata pravi

  Cmerar se zna tako kot ponavadi samo cmeriti in s prstom kazati na druge. Žalost od žalosti ta naš premier.

 13. univ. prof. dr. iz FDV pravi

  Kako se je kradlo pri prenovah in novogradnjah SAVA hotelov, bom navedel samo en mali mikroskopski delček teh megalomanskih kraj.
  Za hotel Livada v Termah 3000 so firmi Finander iz Murske Sobote za nekaj 10 foteljčkov in klubskih mizic iz umetnega ratana plačali reci in piši
  cca 70 milijonov tolarjev ali skoraj 300.000.-€. In potem tedanji direktor
  Term 3000 pametuje in laže po medijih kakšen poštenjakar je.

 14. univ. prof. dr. iz FDV pravi

  We go to Europe. Oh, no, Slovenia is poor country.

 15. MArjan pravi

  V vladi imamo preveč brezjajčnikov….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen