Čaleta: Napad v Parizu odraz napetosti v Evropi in le vrh ledene gore

0

Sredin napad na satirični tednik Charlie Hebdo v Parizu ni presenečenje, ocenjuje strokovnjak za korporativno varnost Denis Čaleta. Kot je opozoril za STA, se Evropa že dalj časa nahaja v relativno napeti varnostni situaciji, etnična in verska nestrpnost se stopnjuje in sredin napad je le odraz teh procesov. Je le “vrh ledene gore”.

V tej luči Čaleta opozarja, da je sedaj ključno, da se vlade v Franciji in drugod po Evropi na dejanja, kakršen je bil sredin napad, odzovejo racionalno. Po njegovem mnenju to, kar se je zgodilo v sredo, ko so oblasti napad nemudoma označile kot terorističen in “zagnale celotno s tem povezano mašinerijo”, ni bil korak v pravo smer.

“Seveda je treba storilce čim prej odkriti in pripeljati pred roko pravice. A vsi smo bili priča temu, kaj se je dogajalo po 11. septembru. Neke marginalne skupine s takšnimi dejanji povzročijo nemir v družbi, uspe jim doseči, da celotna družba ne živi več svojega življenja, ampak pridejo v prvi plan varnostna vprašanja. To posledično pomeni zmanjševanje človekovih pravic in svoboščin, kar pa je nepravilno postavljena dilema,” svari Čaleta.

“Vsako racionalno dejanje v smeri pomiritve napetosti je korak v pravo smer, vse, kar gre v smeri stopnjevanja napetosti, so kratkoročno in dolgoročno napačni koraki,” še poudarja – tudi kar zadeva veliko vlogo medijev in to, kakšen bi moral biti njihov odziv na napad.

Kot meni, odprava schengenskega režima – pozive k temu je slišati že nekaj časa, posebej v luči svaril pred t. i. tujimi borci, ki se pridružijo Islamski državi (IS) in se nato z bojišč v Iraku in Siriji vračajo v Evropo – “ne bi naredila bistvenih korakov v pozitivno stvar z vidika varnosti”.

Napad na sedež satiričnega tednika je bil po besedah Čalete kaznivo dejanje, ki bo imelo širše družbene in socialne posledice. Strokovnjak svari predvsem pred nevarnostjo dodatne krepitve islamofobije v Franciji in širše v Evropi. “Takšni dogodki imajo največje negativne implikacije prav na islamsko skupnost v Franciji, ki je relativno dobro integrirana v francoski način življenja. Ta dejanja dajejo še dodaten veter v jadra vsem, ki temu nasprotujejo,” pravi.

Ali sta sredina napadalca delovala na lastno pest ali sta morda povezana s kakšno teroristično organizacijo, kot je IS, zaenkrat ni znano, saj ju francoske oblasti še iščejo. Kot sicer meni Čaleta, ima IS veliko vlogo “predvsem na ravni poistovetenja določenih skupin posameznikov povsod po svetu”.

IS namreč zastopa “neko idejo, ki jo posamezniki, ki se počutijo deprivilegirani ali kakorkoli odrinjeni na rob družbe, zelo zlahka oprimejo”. Gre za to, da “je sama ideja nevarnejša od teroristične organizacije same po sebi”, čemur smo bili priča že tudi v primeru Al Kaide.

“Podporniki ali sledilci določenih radikalnih idej se bodo vedno pojavljali. Tu pa je naloga družbe, da s svojimi dejanji, s strpnostjo skuša te posameznike prepričati, da radikalni koraki, kakršnim smo bili priča včeraj, niso pravi korak za reševanje osebnih ali drugih stisk,” je Čaleta še poudaril v izjavi za STA. (sta)

pariz napad

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen