(Nad Ronaldovo ekipo slovenska karma) Razočaranje pri Nemcih in Portugalcih, v polfinale Eura 2024 Španija in Francija

0

Španija in Francija sta prva polfinalista evropskega prvenstva v nogometu v Nemčiji. Razočaranje je po porazu v končnici podaljška z 1:2 proti Španiji veliko v nemškem taboru. Tudi Portugalci so mnenja da so bili boljša ekipa v dvoboju s Francijo, ki pa je tekmo dobila po streljanju enajstmetrovk (3:5).

“Poraz je boleč, saj evropskega prvenstva pred domačimi navijači kot trener verjetno ne bom doživel več. Zdaj moramo dve leti čakati na svetovno prvenstvo. Imamo izjemno ekipo z enkratnim vzdušjem v slačilnici in seveda si bomo zdaj želeli naslov svetovnih prvakov,” je nemške navijače po porazu spet uspel navdušiti nemški selektor Julian Nagelsmann.

Ta je prepričan, da so bili Nemci v četrtfinalu oškodovani. Najbolj je Nagelsmanna jezilo igranje Španca Marca Cucurelle z roko, kjer se sodnik Anthony Tayler ni odločil za enajstmetrovko: “Če gre žoga tako jasno proti golu, kot po tem strelu Jamala Musiale, bi ne glede na oddaljenost roke od telesa sodnik moral pokazati na belo točko. Roboti znajo skuhati kavo in tudi mi bi morali uvesti umetno inteligenco, ki bi izračunala krivuljo leta žoge.”

Nagelsmann pa je nato dal tudi pomembno sporočilo navijačem, ki zanesljivo ne velja le za Nemčijo: “Čakajo nas novi izzivi. Vsi skupaj moramo dojeti, da kot družba lahko premaknemo velike stvari, povsem drugače, kot če vsak kuha svojo lastno juhico in se trudi biti še večji individualist od svojega soseda.”

Španci so se že ozrli proti polfinalu s Francozi, kjer ima selektor Luis de la Fuente kar nekaj skrbi zaradi kazni za Daniela Carvajala in Robina Le Normanda. Na tekmi z Nemci si je levo koleno nato poškodoval še Pedri.

“Ostajamo optimistični. Svoji ekipi popolnoma zaupam in prav vsi so pripravljeni na zelenici dati svoj maksimum. Danes smo doživeli zgodovinski trenutek. Mislim, da je Španija prvič na evropskem prvenstvu dosegla pet zmag zaporedoma in izločila gostitelja tekmovanja. S to ekipo lahko pridemo zelo daleč,” je dejal de la Fuente, ki ve, da ima selekcijo, ki lahko ponovi uspehe iz let 1964, 2008 in 2012 ter še četrtič poseže po evropski kroni.

“To je bila super, a zapletena in težka tekma. Za zmago nad Nemčijo smo morali vseh 120 minut pokazati vse, kar znamo. Mislim, da smo našli pot, ki se je moramo držati še naprej,” pa je po tekmi ocenil Dani Olmo, soigralec Benjamina Šeška in Kevina Kampla v Leipzigu.

Po porazu s Francozi je bil v portugalskem taboru najbolj razočaran 41-letni branilec Pepe, najstarejši igralec na EP, ki je trenutno še brez kluba, ve pa tudi, da se mu reprezentančna karieri počasi izteka. “To ni pravi trenutek, da bi se odločal o nadaljevanju. To bo na vrsti kasneje.” Pepe je konec tekme doživel v solzah, močno razočaran pa je bil tudi 39-letni Cristiano Ronaldo, ki je dejal, da reprezentančne kariere s tem ni končal, a ga v ekipi bržkone ne bo več čez štiri leta, na naslednjem EP v Veliki Britaniji in na Irskem.

“Igrali smo odlično. Igralci so dali vse od sebe in lahko smo ponosni nanje. Večji del tekme smo bili boljši, zato poraz po enajstmetrovkah seveda boli,” pa je povedal Roberto Martinez, španski selektor na klopi Portugalske. Ta je manj o sreči in priložnostih razmišljal po izvajanju enajstmetrovk na tekmi s Slovenijo, kjer je slavila njegova ekipa.

Ob Angležih med razočaranja prvenstva glede na svojo izide sodi tudi zvezdniška zasedba Francije. A selektor Didier Dechamps po četrtfinalu, kjer je bila velik del tekme boljša Portugalska, ni želel poslušati kritik: “Ponosen sem na to ekipo. Seveda ni bilo vse popolno, a ta uspeh moramo znati užiti.”

“Povsem vseeno nam je, ali smo zmagali zasluženo ali ne. Šteje le napredovanje in rezultat,” pa je podobno razmišljanje dodal vezni igralec Aurelien Tchouameni.

Francozi na prvenstvu namreč še niso dosegli gola iz igre. Napredovali so po dveh avtogolih in enajstmetrovki, ki jo je realiziral Kylian Mbappe. “Seveda vemo, da tudi na tej tekmi nismo dosegli gola. Obdržati moramo prikazano v obrambi, bo pa treba analizirati tudi napad,” je o tem dejal zvezdnik Mbappe.

A Dechamps je zagovornik obrambno naravnanih ekip: “Imamo 90-odstotkov možnosti za zmago, če gola ne prejmemo. Zato vse od začetka turnirja skupaj uspešno branimo svoj gol. Tudi goli bodo prišli. Moštvo ima pravi karakter in pogum.”

A v torek s Španci bo v Münchnu (21.00) verjetno spet pomembna predvsem obramba. Španci so z 11 goli namreč najbolj učinkovita ekipa prvenstva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen