Infarktna tekma: Oblak uničil Ronalda, Šeško zgrešil “zicerja”, srečne enajstmetrovke in odlična obramba vratarja Coste pa peljale Portugalce v četrtfinale

0

Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3 (0:0, 0:0), potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele pike.

* Stadion Frankfurt, gledalcev 46.576, sodniki: Orsato, Carbone, Giallatini (vsi Italija).
* Strelci: /.
* Slovenija: Oblak, Balkovec, Bijol, Drkušić, Karničnik, Mlakar (od 75. Gorenc Stanković), Elšnik (od 106. Iličić), Gnezda Čerin, Stojanović (od 86. Verbič), Šeško, Šporar (od 75. Celar).
* Portugalska: Diogo Costa, Nuno Mendes, Pepe (od 117. Neves), Ruben Dias, Cancelo (od 117. Semedo), Vitinha (od 65. Jota), Palhinha, Bruno Fernandes, Leao (od 76. Conceicao), Bernardo Silva, Ronaldo.
* Rumeni kartoni: Drkušić, Karničnik, Gorenc Stanković, Bijol, Balkovec; Cancelo.
* Rdeči karton: /.

Trinajsta tekma Slovenije na velikih tekmovanjih je postregla z borbeno predstavo Kekovih fantov, ki so močno favorizirane Portugalce pripeljali vse do enajstmetrovk, tudi sami pa zapravili izjemno priložnost za zmago v podaljšku. Na koncu pa se je trinajstica izkazala z nesrečno.

Slovenija je sicer igrala na četrtem velikem turnirju po evropskem prvenstvu 2000 in svetovnih prvenstvih 2002 in 2010. Izbranci Matjaža Keka so sicer že s prebojem v izločilne boje dosegli največji uspeh na velikih tekmovanjih. Portugalci se bodo v četrtfinalu v petek v Hamburgu merili s Francozi, ki so z 1:0 odpravili Belgijo.

Kek je tekmo, ki si jo je po nekaterih ocenah ogledalo približno 8000 Slovencev, začel s pričakovano postavo, namesto kaznovanega Erika Janže je na levi strani obrambe začel Jure Balkovec.

Slovenska zasedba je začela živčno s slabimi izbijanji, po enem od teh so imeli Portugalci prvo resnejšo priložnost, iz katere so iztržili kot v četrti minuti ter po njem še en strel iz bližine.

Tudi sicer so Portugalci pričakovano prevzeli pobudo, držali žogo in potrpežljivo iskali vrzeli v slovenski obrambi. V 13. minuti so jo našli, a je na koncu bila žoga le malce previsoka za Cristiana Ronalda.

Slovenci so na drugi strani precej poskušali z dolgimi žogami proti napadalcema Andražu Šporarju in Benjaminu Šešku, kljub temu, da so imeli portugalski branilci nekaj težav s temi podajami, pa strela tekmecem niso pustili.

Sami pa so spet poskusili v 31. minuti, ko je bil Ronaldov strel z glavo prešibak, v 32. pa je Rafael Leao potegnil čez pol igrišča, tako da ga je pred kazenskim prostorom s prekrškom moral ustaviti Vanja Drkušić. S prostega strela je nato le malce previsoko meril Ronaldo.

V 44. minuti je tudi Slovenija, ki je računala predvsem na protinapade, prišla do strela, Šeško pa je meril preveč po sredini z dobrih 20 metrov, tik pred koncem polčasa pa je Joao Palhinha na drugi strani z roba kazenskega prostora zadel vratnico.

V drugem polčasu so bili Portugalci najprej nevarni v 55. minuti, ko je Jan Oblak obranil nov Ronaldov prosti strel, pritisk pa se je nato še nadaljeval. Toda Šeško je v 61. minuti kljub temu krenil v nov protinapad, na koncu pa slabo streljal.

Kekovi izbranci so sicer bolj ali manj ves čas dobro opravljali obrambne naloge, pravočasno prekinjali napade, vse bolj je dišalo po podaljških, posebej ko je v 89. minuti Ronaldo znova izgubil boj z Oblakom.

Ta scenarij se je uresničil, Slovenci tudi proti četrti favorizirani ekipi na EP po rednem delu niso izgubili. V uvodu podaljška so bili sprva tudi nevarni, v 103. minuti pa je Drkušić naredil prekršek nad Diogom Joto za najstrožjo kazen. Z bele pike je streljal Ronaldo, z obrambo pa se je izkazal spet izvrstni Oblak in ga spravil do solz.

Slovenski vratar je posredoval tudi v 108. minuti, v 112. so njegovi soigralci dobili prosti strel, Kek pa je moral zaradi rdečega kartona predčasno zapustiti klop. V 115. minuti je imel Šeško po Pepejevi napaki izjemno priložnost za vodstvo, saj je povsem sam prišel pred portugalskega vratarja Dioga Costo, a je bil ta uspešnejši.

Sledile so enajstmetrovke, pri katerih je Diogo Costa obranil vse prve tri slovenske, odločilno za Portugalsko pa je zadel Bernardo Silva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen