SDS vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine in s tem odločanje v DZ odložila za 30 dni, koalicija ob moriji v Gazi kritična do tega predloga

5

Največja opozicijska stranka SDS je danes vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, so sporočili iz SDS. S tem se bo odložilo odločanje o priznanju, ki je bilo predvideno na torkovi izredni seji državnega zbora. Na seji bodo sicer opravili razpravo o sklepu vlade za priznanje, ne bodo pa glasovali o njem.

Skupina 24 poslancev SDS s prvopodpisano Jelko Godec je v obrazložitvi med drugim zapisala, da vlada s sklepom za priznanje Palestine povzroča dolgoročno škodo Sloveniji, “saj daje podporo teroristični organizaciji Hamas”.

Poleg tega pa imajo po oceni predlagateljev volivci pravico odločati o tako pomembnem zunanjepolitičnem vprašanju, ki bo imelo po njihovih besedah dolgoročne posledice za Slovenijo. Gre pa tudi za vprašanje zagotavljanja varnosti.

Glede na predlog bi se referendumsko vprašanje glasilo: “Ali ste za to, da Državni zbor RS sprejme sklep o priznanju neodvisnosti in suverenosti Države Palestine?

Pri SDS so prepričani, da “sedaj ni pravi trenutek, da podpremo Palestino, tudi zato ker kot taka ne obstaja z legitimnim vodstvom”. Dodali so, da je od zadnjih volitev minilo skoraj 20 let in da Palestino po njihovih besedah vodi Hamas. Pri obravnavi predloga v DZ bo v imenu predlagatelja sodeloval prvak SDS Janez Janša.

V poslanski skupini SDS še predlagajo, da se pred nadaljevanjem zakonodajnega postopka o predlogu sklepa o priznanju Palestine na odboru DZ za zunanjo politiko opravi javna predstavitev mnenj. Trenutno sicer ravno poteka nujna seja OZP, na kateri razpravljajo o sklepu priznanja Palestine.

O sklepu vlade za priznanje Palestine bodo sicer razpravljali na torkovi izredni seji DZ, ne bodo pa glasovali o njem, kot je bilo sprva predvideno, so za STA pojasnili v državnem zboru.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je možnost predloga za posvetovalni referendum v četrtek omenila med manevri, ki bi se jih lahko posluževali tisti, ki jim sklep vlade ni pogodu. Po njenih besedah bi s tem odločanje v DZ odložili za 30 dni.

V skladu s poslovnikom DZ se predlog posvetovalnega referenduma, za katerega lahko da pobudo vsak poslanec DZ, uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najkasneje 30 dni pred to sejo. Naslednja redna seja DZ je predvidena 17. junija, pred poletnimi počitnicami pa je predvidena še seja 8. julija.

Sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države je vlada soglasno sprejela v četrtek. Premier Robert Golob je ob tem pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu.

Predlagatelji izredne seje DZ, poslanci vseh treh strank vladne koalicije, so v obrazložitvi zapisali, da je slovensko priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države edina prava pot v podporo miru, stabilnosti in varnosti v regiji in rešitvi dveh držav.

Za potrditev sklepa o priznanju Palestine je sicer v DZ potrebna navadna večina poslancev.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo priznale Španija, Irska in Norveška ter še štiri karibske države.

Koalicija kritična do predloga SDS za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine

Vladajoča koalicija je bila danes kritična do predloga za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, ki ga je vložila največja opozicijska stranka SDS. Potezo je označila kot pričakovano in ponovila, da bi Slovenija s priznanjem Palestine prispevala k miru v Gazi in pritisnila na izraelsko oblast, naj sede za pogajalsko mizo.

“Če ima kdo iskren namen zagovarjati mir, potem mora zagovarjati tudi rešitev dveh držav. Ko vidimo, da imamo že več kot 36.000 ubitih ljudi v Gazi, da divjata morija in stradanje, si ne znam predstavljati, kako lahko slovenska družba sprejme to, da zavlačujemo,” je pred zasedanjem odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), na katerem trenutno razpravljajo o sklepu glede priznanja Palestine, dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ob tem se je vprašala, ali gre pri odločitvi SDS za morebitno naklonjenost trenutni izraelski oblasti, ki se po mnenju ministrice ni pripravljena zares pogajati ne za trajno premirje, ne za izpustitev talcev, kot tudi ne za okrepitev humanitarne pomoči.

“Skrajni čas je, da Slovenija prizna Palestino kot suvereno in neodvisno državo,” je nadaljevala in ponovila, da bi Slovenija s priznanjem pritisnila na izraelsko oblast, da naj sede za pogajalsko mizo, in Palestincem poslala sporočilo, da niso sami.

“Takšno blokiranje s strani SDS seveda ni presenetljivo, ampak zelo verjetno govori veliko o tem, s kakšno ceno prihaja tista značka Izraela, s katero Janez Janša hodi okoli,” pa je pred zasedanjem OZP izjavil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec in opozoril, da se vlada že cel mandat sooča s podobnimi blokadami.

Poudaril je, da bi se zdaj moralo pregledati poslovniške določbe, saj uporaba posvetovalnih referendumov po njegovem mnenju prerašča meje uporabe tega orodja. “Treba bo prečesati poslovnik in tudi parlamentarno prakso, da ugotovimo, ali lahko državni zbor na tak način sploh še deluje, ker se s takimi manevri praktično lahko zablokira vsako stvar,” je dodal.

Tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je potezo SDS označil za pričakovano, ki je legitimna, ni pa upravičena. Izrazil je upanje, da bodo med razpravo v OZP prišli do skupne pozicije. “Upam tudi, da bo priložnost, da se pomenimo na način, da bo naše priznanje ne samo politično dejanje, ampak tudi državniško dejanje. To se pravi, da ne bo imel vpliva samo na nas, ampak tudi navzven. S tem mislim predvsem na palestinsko ljudstvo in na razmere v Gazi, ki so vsak dan slabše,” je še dodal Volk.

Št. komentarjev: 5
 1. primož pravi

  A gumpci iz SDS hočejo na bližnjem vzhodu še več mrtvih otrok?

 2. marko pravi

  Strel v koleno za SDS!

  1. Re gornjim pravi

   Ti pametnjakoviči si zaslužijo strel še kam drugam, ne samo v koleno

 3. Re gornjim pravi

  Ti butli si zaslužijo strel še kam drugam, ne samo v koleno

 4. Re gornjim pravi

  Ti pametnjakoviči si zaslužijo strel še kam drugam, ne samo v koleno

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen