Ravel po odločitvi francoskega sodišča edini avtor klasične mojstrovine Bolera

0

Francosko sodišče je v petek odločilo, da je skladatelj Maurice Ravel edini avtor enega najbolj znanih del svetovne klasične glasbe, Bolera. Sodišče je tako zavrnilo trditve, da je Ravel Bolero ustvaril skupaj z ruskim scenografom Alexandrom Benoisom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Benoisovi dediči so zagovarjali mnenje, da je njihov prednik, ki je sodeloval pri prvi izvedbi Bolera, tudi njegov soavtor. Premiera Bolera je bila v pariški Operi leta 1928 in je nemudoma postala senzacija. Ravel je umrl deset let kasneje, njegovo dediči pa so v naslednjih desetletjih z avtorskimi pravicami zaslužili milijone dolarjev vse do leta 2016. Takrat so avtorske pravice potekle in delo je prešlo v javno rabo.

V Franciji velja zakon, da avtorske pravice veljajo 70 let po avtorjevi smrti. V primeru Ravela so nekaj let dodali zaradi druge svetovne vojne, poroča AFP.

Ker je Benois umrl leta 1960, bi to pomenilo, da Bolero ne bi bil javna last vse do leta 2039. Odvetnik dedičev je na sodišču zagovarjal tezo, da je bil Bolero napisan za balet in da je bila scenska postavitev sestavni del svetovno znanega dela.

Združenje avtorjev, skladateljev in glasbenih založnikov je menilo, da so ugotovitve nasprotne strani “zgodovinska fikcija”. Kot dokaz so med drugim ponudili dokument z uradno izjavo iz leta 1929, ki potrjuje, da je Ravel edini avtor Bolera.

Ravelovi dediči so po podatkih združenja z avtorskimi pravicami na leto zaslužili milijone evrov, od leta 2011 do 2016 pa je znesek padel na povprečno 135.000 evrov letno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen