Premier Golob v Jordaniji napovedal dodatnih 2,5 milijona evrov pomoči Palestincem, srečal se je tudi s palestinskim predsednikom Abasom

0

Slovenija bo preko različnih programov Združenih narodov Palestincem namenila dodatnih 2,5 milijona evrov pomoči, je danes ob robu mednarodne konference o humanitarni pomoči za Gazo v Jordaniji napovedal premier Robert Golob. Po njegovih besedah sicer v ponedeljek sprejeta resolucija v Varnostnem svetu ZN daje upanje za rešitev dveh držav.

Kljub sprejetju resolucije z ameriškim načrtom za prekinitev ognja v Gazi je po besedah Goloba nujno takojšnje ukrepanje, saj so humanitarne razmere v Gazi katastrofalne. “Zato se je slovenska vlada odločila, da nameni dodatnih dva in pol milijona evrov skozi različne programe ZN za takojšnjo humanitarno pomoč palestinskemu narodu,” je v Jordaniji povedal premier.

S tem Slovenija nadaljuje konkretna prizadevanja za ublažitev humanitarne katastrofe v Gazi, kar je Golob obljubil po sprejetju odločitve o priznanju Palestine, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Ob robu konference je premier opravil vrsto dvostranskih srečanj. Dopoldne se je sestal z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, vodjo agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippejem Lazzarinijem in španskim kolegom Pedrom Sanchezom.

“Slovenija ostaja velika podpornica agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu,” je po srečanju z Lazzarinijem, na katerem je Golob napovedal, da bo Slovenija milijon evrov namenila UNRWA, na omrežju X zapisala vlada.

Guterres je medtem pohvalil Slovenijo za njeno aktivno delovanje v Varnostnem svetu ZN, rekoč da je njen glas v New Yorku nenadomestljiv, široko slišan in upoštevan pri najzahtevnejših temah.

Palestinski predsednik Abas se je premierju vnovič zahvalil za priznanje Palestine in izrazil upanje, da bodo Sloveniji sledila tudi druge države članice EU. Ob tem sta skupaj pozdravila ponedeljkovo resolucijo Varnostnega sveta ZN in poudarila potrebo po njeni čimprejšnji implementaciji.

S Sanchezom, čigar država je skupaj z Irsko in Norveško prav tako nedavno priznala Palestino, je Golob med drugim spregovoril o izidu evropskih volitev.

V nadaljevanju dneva bo na konferenci nagovoril udeležence, med katerimi so številni visoki gosti, vključno s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in predstavniki številnih humanitarnih organizacij.

Dan bo sklenil s pogovorom z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem in jordanskim kraljem Abdulahom II. Oba sta poleg prvega moža ZN Guterresa organizatorja konference.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen