Je lahko tudi beton estetski?

0

Študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani so na pobudo podjetij Alpacem Cement in Zevnik LAB na dveh delavnicah izražali svojo kreativnost. Tokrat je bil predmet njihovega snovanja beton, vseprisoten, a mnogokrat skrit material. Ustvarili so inovativne izdelke, izbrani pa so za ogled na voljo na razstavi Beton 2.0: DOM IN SVET.

»Edinokrat, ko lahko povprečen človek pride v stik s tem materialom, je ob kakšni sanaciji ali rušenju stavb. Pri delu z betonom pa dobimo ideje, kaj vse bi s tem materialom lahko naredili. To smo povezali z delavnicami Fakultete za arhitekturo. Z mojim znanjem o materialu in Alpacem Cement z znanjem o proizvodnji ter poleg še arhitekti oziroma mentorji, ki so usmerjali študente pri tem, da so ustvarjali nove poglede na to, kaj vse se lahko iz tega materiala naredi,« je poudaril dr. Luka Zevnik iz podjetja Zevnik Lab. S podjetjem Alpacem Cement so študente povezali s stroko in jim omogočili prostor, v katerem so lahko kreativni in izražajo svoje ideje.

Izhodišče delavnice Beton 2.0 je bilo raziskovanje lastnosti betona. Nastali so produkti kot so svetila, posode, družabne igre, šahovski komplet, obešalnik in niše za shranjevanje. Za ogled je 31 najboljših izdelkov iz betona do 16. maja razstavljenih v Mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani.

Gradbeni material prihodnosti

»Z novimi izzivi, s katerimi se družba spopada, bo vloga betona le še pomembnejša. Zato je lepo, da se mladi že med študijem srečajo z njim in ga uporabljajo na inovativne načine. V sami industriji je zahtevano temeljito poznavanje materiala, prav tako pa je nujno sodelovanje izkušenih oblikovalcev, ki znajo ustvariti pravo obliko. Nato so potrebni obrtniki, ki znajo to idejo spremeniti v končni izdelek. Ta proces, sodelovanje različnih strok je potrebno, zato, da na koncu pride do kakovostnega izdelka, ki lahko služi svojemu namenu,« je ob otvoritvi razstave povedal dr. Tomaž Vuk, predsednik uprave podjetja Alpacem Cement.

Razstava študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani z naslovom BETON 2.0: DOM IN SVET je odprta za oglede od torka do sobote med 11.00 in 19.00 uro v Mali galeriji Banke Slovenije, do 16. maja 2024.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen