DZ o delu Golobove ministrske ekipe v prvi polovici mandata, o predlogu priporočil ne bo glasovanja

0

DZ bo na današnji izredni seji na zahtevo SDS razpravljal o predlogu priporočil vladi ob polovici mandata. V največji opozicijski stranki vladi Roberta Goloba med drugim očitajo razpad zdravstvenega sistema, stavkovni val, zamujanje s pokojninsko, zdravstveno ter davčno reformo.

V SDS so ob vložitvi zahteve za sklic izredne seje DZ predlagali, da bi poslanci ministrsko ekipo premierja Goloba pozvali, naj ravna skladno z zaprisego, dano ob nastopu mandata pred dvema letoma, da bodo “pri svojem delu spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti ter z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije”.

To so ministri ob svoji zaprisegi že obljubili, “a dogajanja in odločitve v zadnjih dveh letih ne kažejo, da se svoje zaprisege držijo”, menijo v SDS. Opozicija je sicer kritike vladni koaliciji skoraj 13 ur nizala na četrtkovi seji odbora DZ za notranje zadeve.

Prvak SDS Janez Janša je ob tem ugotavljal, da je koalicija v prvi polovici mandata po vsebini uresničila slabih 14 odstotkov tega, kar si je sama zadela. Kritike na vlado pa je med drugim usmeril tako na področju zdravstva, obvladovanja migracij, kot na plačni sistem v javnem sektorju.

Nasprotno menijo v koalicijskih vrstah. Prvaki strank koalicije so pregled dosedanjega dela predstavili na konferenci po četrtkovi seji vlade in ocenili, da so lahko kot vladna ekipa na dosežke ponosni. Premier Golob je zagotovil, da vlada nadaljuje s pripravo strukturnih reform, rezultati pa da jim bodo prinesli še en mandat na čelu države.

Poslanci imajo sicer danes za razpravo na voljo sedem ur, o predlogu priporočil pa ne bodo glasovali, saj ga je v četrtek zvečer zavrnil že matični odbor DZ.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen