V ruskem napadu na Černigiv več mrtvih in ranjenih

0

V ruskem raketnem napadu na mesto Černigiv na severu Ukrajine je bilo ubitih enajst ljudi, še 20 pa je ranjenih, so danes sporočile lokalne oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem opozoril, da napad ne bi terjal žrtev, če bi Ukrajina od zaveznic prejela zadostno število sistemov zračne obrambe.

Po navedbah guvernerja Vjačeslava Čausa istoimenske regije so ruske sile napad v bližini središča Černigiva izvedle s tremi raketami. “Veliko večnadstropnih stavb je bilo poškodovanih. Civilna infrastruktura je poškodovana. Več deset vozil je bilo uničenih,” je dejal.

Tudi župan mesta Oleksandr Lomako je sporočil, da so ruski izstrelki zadeli civilno infrastrukturo na gosto naseljenem območju. Neposredno je bil zadet infrastrukturni objekt, osemnadstropna stavba pa je bila poškodovana, je dodal.

Na kraj napada so medtem že prispele reševalne ekipe, ki med ruševinami iščejo preživele, je dejal Zelenski in poudaril, da bi se število žrtev napada lahko še povišalo. Tudi ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je izjavil, da je pod ruševinami ujetih več ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še dodal Zelenski, žrtev ne bi bilo, če bi Ukrajina od zaveznic prejela zadostno število sistemov zračne obrambe in če bi bila mednarodna skupnost odločna v boju proti ruskemu terorju. Ob tem je opozoril, da Ukrajini primanjkuje sistemov za prestrezanje ruskih raket in v luči tega zaveznice znova pozval k okrepitvi dobave sistemov zračne obrambe.

Del regije Černigiv, ki na severu meji na Belorusijo, so ruske sile zasedle kmalu po začetku invazije na Ukrajino februarja 2022. Po poznejšem umiku ruske vojske pa se je regija v veliki meri izognila večjim napadom, saj se je glavnina spopadov preusmerila na vzhod in jug države.

Rusija je sicer v zadnjih mesecih znova okrepila napade na Ukrajino, zlasti na njeno energetsko infrastrukturo. V luči tega je Kijev svoje zaveznike pozival, naj mu priskočijo na pomoč z naprednimi sistemi zračne obrambe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen