Plenković nosilec liste HDZ za evropske volitve, nemški časnik Bild omenja hrvaškega premierja kot možnega predsednika Evropske komisije

0

“Moj namen je biti hrvaški premier v tretjem mandatu, osebno pa sem nosilec liste na volitvah za Evropski parlament, da bi poudarili, kako pomembna so za nas evropska vprašanja,” je danes sporočil Plenković na družbenem omrežju Facebook.

Dodal je, da je lista HDZ zmagovalna lista tistih, ki resnično delajo za Hrvaško v Evropski uniji, da bi bila njihova država še močnejša.

Plenković je listo HDZ za evropske volitve predstavil v ponedeljek po seji predsedstva HDZ. Obenem je komentiral tudi pisanje nemškega časnika Bild, ki ga omenja kot možnega predsednika Evropske komisije.

Ursula von der Leyen po pisanju Bilda, ki se sklicuje na vire z vrha EU, izgublja podporo Evropske ljudske stranke (EPP) za novi mandat na čelu Evropske komisije, kot njena možna zamenjava pa se omenjata Plenković in grški premier Kiriakos Micotakis. Oba naj bi po pisanju Bilda tudi že izkazala interes za kandidaturo.

Plenković je v ponedeljek dejal, da je zgodba o tem, da je izkazal interes za to funkcijo, konstrukcija Bilda. “V tem ne vidim ničesar, kar bi komentiral,” je dejal.

Trenutno na Hrvaškem potekajo intenzivna koalicijska pogajanja med strankami. Vladajočo večino poskuša na eni strani sestaviti HDZ, ki je na volitvah osvojila 61 poslanskih mandatov, na drugi pa opozicijska SDP, ki je osvojila 42 mandatov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen