Na Dunaju uspešno zagnali prvo napravo za proizvodnjo zelenega vodika, na dan proizvede 1300 kilogramov vodika, kar je dovolj za polnjenje 60 avtobusov ali tovornjakov

0

V začetku aprila so na Dunaju zagnali prvo napravo za proizvodnjo zelenega vodika. Naprava z močjo treh megavatov dnevno proizvede do 1.300 kilogramov vodika, kar zadošča za polnjenje 60 avtobusov ali tovornjakov. Naložba je znašala približno 10 milijonov evrov.

V avstrijski prestolnici so naredili še en pomemben korak proti zelenemu prehodu, v začetku aprila so namreč zagnali prvo napravo za proizvodnjo zelenega vodika. Naprava dnevno proizvede do 1.300 kilogramov zelenega vodika, kar zadošča za polnjenje 60 avtobusov ali tovornjakov. Ob napravi je tudi nova vodikova polnilnica, na kateri lahko prevozna in logistična podjetja zeleni vodik črpajo pod pritiskom 350 ali 700 barov. Ob polnilnici je urejen ločen prostor za prevzem zelenega vodika s prikolicami, saj prevzem omogočajo tudi industrijskim partnerjem. V teku so tudi priprave za dovod vodika v dunajsko plinsko omrežje.

»Na Dunaju imamo velike načrte in jih tudi uresničujemo! Vodik je za nas tema prihodnosti, ki se ji posvečamo že dolgo. Trenutno imamo dve vodikovi polnilnici in tudi prvo avtobusno linijo, ki v celoti obratuje na vodik. Z novo napravo pa zeleni vodik zdaj proizvajamo neposredno na Dunaju,« je na slovesnosti ob zagonu povedal dunajski mestni minister za finance in gospodarstvo, Peter Hanke.

Dunajski zeleni vodik uporabljajo tudi že nekatera zasebna podjetja, med njimi IKEA Avstrija. Vodik ni namenjen zgolj uporabi v mobilnosti, kar je energetsko podjetje Wien Energie lani med drugim dokazalo s preizkusom primesi vodika k zemeljskemu plinu za uporabo v toplarni. Tovrstna uporaba ima velik potencial, že s primesjo 15 odstotkov vodika bi lahko letno prihranili 33.000 ton ogljikovega dioksida.

Dunajsko mestno infrastrukturno podjetje Wiener Stadtwerke je že leta 2021 predstavilo vodikovo strategijo, s katero si je zadalo cilj, da Dunaj do leta 2030 postane osrednje vodikovo vozlišče vzhodne Avstrije. S posameznimi mestnimi podjetji Wien Energie, Wiener Netze in Wiener Linien pokrivajo celotno verigo, od proizvodnje, distribucije, skladiščenja do uporabe vodika. Wien Energie sodeluje tudi pri inovacijskem projektu »H2REAL«, pri katerem s partnerji v vzhodni Avstriji medregionalno razvijajo vodikove tehnologije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen