Grozljivka na dirki po Baskiji: Množični padec odnesel Rogliča, Vingegaarda in Evenepoela, dirka ustavljena, nekateri kolesarji obležali v obcestnem jarku

0

V 4. etapi kolesarske dirke po Baskiji od Etxarri Aranatza do Legutia (159 km) je 33 km do konca prišlo do grozljivega množičnega padca na spustu. Huje jo je med drugimi skupil Danec Jonas Vingegaard, poškodovala sta se tudi Slovenec Primož Roglič in Belgijec Remco Evenepoel. Etapo so komisarji zaradi zasedenosti reševalnih vozil delno ustavili.

Do padca je prišlo pri visoki hitrosti na spustu z drugega kategoriziranega klanca Olaeta. V malce ostrejšem ovinku so številni zdrsnili na tla, nekateri pa so pristali v globokem odtočnem jašku.

Med njimi sta bila tudi Roglič (Bora-hansgrohe) in Vingegaard (Visma-Lease a Bike), medtem ko je čez jašek poletel Evenepoel (soudal-Quick Step) in nato med drevesi izgubil nadzor nad kolesom.

Hudo jo je skupil tudi Avstralec Jay Vine (UAE Team Emirates), ki je z glavo naprej pristal v betonskem jarku. Tudi njega so z reševalnim vozilom pri zavesti odpeljali v bolnišnico. Na tleh in ob cesti so se ob vseh treh glavnih favoritih za končno zmago znašli še številni drugi kolesarji.

Med prvimi sta v desni ovinek pripeljala Evenepoel in Vingegaard, medtem ko se kasneje Roglič ni mogel izogniti padcu ob polni cesti zavirajočih kolesarjev in tistih, ki so vmes pristali na tleh.

Organizatorji so med prenosom etape sporočili, da je bilo v padcu udeleženih najmanj 12 kolesarjev, vsaj šest pa jih je na poti v bolnišnico.

Uradna odločitev organizatorjev je takšna, da bodo do konca etape kolesarji v begu, teh je bilo ob trenutku padca šest, dirkali za etapno zmago, glavnina pa se bo zgolj odpeljala do cilja in prostorov, kjer so ekipni avtobusi. Časovnih razlik organizatorji ne bodo upoštevali, na cilju ne bodo delili niti bonifikacijskih sekund, so sporočili po radijski zvezi.

Roglič se je po padcu sicer pobral na noge, a vidno šepal, medtem ko pri Evenepoelu sumijo na zlom ključnice in poškodbo roke. Vingegaard se je z zdravniki in moštvenimi kolegi po padcu nad odtočnim jaškom pogovarjal, a se ni mogel premakniti, preden so ga oskrbeli in odpeljali z reševalnim vozilom.

Rogliča, ki je v televizijske kamere dvignil palec, je v dolino odpeljal klubski avto, s čimer je predčasno končal dirko. Več o njegovem stanju bo naknadno sporočila ekipa Bora-hansgrohe.

Kisovčan je že dan prej pri visoki hitrosti grdo padel 39 km pred ciljem tretje etape. Preizkušnjo je po dveh minutah ob cesti lahko nadaljeval, a je bil ob tem videti precej pretresen in omotičen.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen