V znamenitem dunajskem zabaviščnem parku odprli muzej Pratra

0

Na Dunaju so minuli konec tedna v znamenitem zabaviščnem parku Prater odprli Muzej Pratra, ki nudi vpogled v bogato zgodovino zabaviščnega parka, so sporočili iz mednarodne pisarne mesta Dunaj – Ljubljana. Prater, ki že več kot 250 let velja za eno glavnih dunajskih znamenitosti, je tesno povezan z identiteto avstrijske prestolnice.

Muzej stoji v bližini t.i. Dunajskega velikega kolesa (originalno Riesenrad), ki je postalo eden glavnih simbolov mesta in je uprizorjeno na številnih razglednicah in spominkih.

Muzej Pratra, ki je bil v preteklih desetletjih del manjšega dunajskega planetarija, je minuli v petek dobil večji prostor na novi lokaciji v parku. V primerjavi s starim muzejem ima nova stavba kar dvakrat več uporabne površine. Poleg 200 kvadratnih metrov razstavnega prostora se v pritličju razprostira še 110 kvadratnih metrov velika avla, do katere je vstop brezplačen in ki omogoča tudi organizacijo dogodkov, piše v sporočilu za javnost.

Muzej razpolaga s stotinami razstavnih izdelkov, ki pričajo o bogati preteklosti zabaviščnega parka. Med njimi so obnovljeni vrtiljaki, vlakci, igralni avtomati in lutke. Razstavljene so številne originalne kuriozitete, kot denimo avtomat za poročno posredovanje, ki je v zameno za denar vsakemu obiskovalcu vrnil opis bodoče žene ali moža.

V ospredju razstave je tudi zgodovinski kulturni spomin na zabaviščni park, ki je bil velikokrat ovekovečen v glasbi, filmu in književnosti, denimo pri Mozartu, v besedilih Elfriede Jelinek ali v znamenitem v filmu Tretji človek režiserja Carola Reeda. Poleg tega muzej zabaviščni park predstavlja tudi kot izobraževalno središče. Dunajčani so se v njem pogosto prvič srečali z eksotičnimi živalmi, posebno pozornost pa so v Pratru namenili tudi anatomiji človeka.

Z gradnjo muzeja, ki sodi pod okrilje Muzeja Dunaja, so začeli jeseni leta 2022, investicija je znašala 4,1 milijona evrov. Za muzejsko vstopnico je treba odšteti osem evrov, obisk vsako prvo nedeljo v mesecu pa je brezplačen, so še sporočili iz mednarodne pisarne mesta Dunaj – Ljubljana.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen