Število žrtev terorističnega napada v Rusiji naraslo na 137, med ubitimi tudi trije otroci

0

Število žrtev petkovega terorističnega napada v koncertni dvorani v predmestju Moskve je danes naraslo na 137. Med ubitimi so tudi trije otroci, poročanje ruske tiskovne agencije Tass povzemajo tuje tiskovne agencije. Število ranjenih je medtem naraslo na 180, med njimi so 142 ljudi prepeljali v bolnišnice.

Kot je danes še sporočil ruski preiskovalni odbor, so doslej identificirali 62 žrtev napada.

V Rusiji je sicer danes dan žalovanja za žrtvami napada. Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil kaznovanje odgovornih in ga kljub temu, da je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, povezal z Ukrajino.

V Kijevu odgovornost za napad zavračajo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto zvečer poudaril, da Rusija poskuša prevaliti odgovornost na Ukrajino. “Moskva vedno uporabi enake metode,” je dejal Zelenski v video nagovoru. “Vedno krivijo druge,” je dodal.

Po navedbah ruskih preiskovalcev je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus v severnem moskovskem predmestju Krasnogorsk tik pred začetkom rock koncerta in začelo streljati. Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje, odvrgli zažigalno bombo in zanetili požar, ob tem pa se je porušil del strehe objekta, v katerem naj bi bilo v času napada več kot 6000 ljudi.

Ruske oblasti so v soboto sporočile, da so aretirali 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce. Ob tem naj bi zasegle avtomatsko orožje, uporabljeno med napadom. Osumljenci so imeli po navedbah ruske zvezne varnostne službe FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti. Oblasti so četverico pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino.

Prva dva izmed osumljencev so zvečer privedli pred sodišče, da bi se soočila z obtožbami terorizma, poroča Tass. Oblasti so sporočile, da so osumljenci tuji državljani. Po poročanju ruskih medijev so nekateri osumljenci iz Tadžikistana, večinsko muslimanske nekdanje sovjetske republike, ki meji na Afganistan.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen