Slovenija in še tri članice EU s skupno izjavo glede priznanja Palestine, ko bodo okoliščine primerne

1

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so danes ob robu vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Premier Robert Golob je poudaril, da so s kolegi govorili o tem, pod kakšnimi pogoji bi lahko izvedli priznanje Palestine.

Proces je po Golobovih besedah dvotiren. Na eni strani gre za politični proces vzpostavitve dveh samostojnih držav, torej Palestine, tudi z vidika upravljanja, in Izraela. Obenem pa poteka proces vzpostavitve nove vlade v Palestini.

Izrazil je prepričanje, da bi se lahko stvari začele premikati že v prihodnjih tednih, morda mesecu dni.

Na izjavo premierjev četverice držav se je odzval tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Po njegovem mnenju gre za dobro idejo, če je njen namen začeti proces, v okviru katerega bi podprli obnovitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Kot je dodal, o priznanju Palestine v četrtek voditelji niso govorili, so pa poglobljeno razpravljali o rešitvi dveh držav, katere namen je, da bi dve ljudstvi varno sobivali in se tudi medsebojno priznali.

Bližnjevzhodni konflikt je bila sicer ena od osrednjih tem dvodnevnega zasedanja Evropskega sveta, ki je pozval k takojšnjemu humanitarnemu premoru v spopadih med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom, ki bi omogočil trajno prekinitev ognja na Bližnjem vzhodu, brezpogojno izpustitev vseh talcev in dobavo humanitarne pomoči.

Izraelsko vlado so pozvali, naj ne sproži kopenske ofenzive na Rafo, saj bi to še poslabšalo že tako katastrofalne humanitarne razmere in onemogočilo nujno potrebno zagotavljanje osnovnih storitev in humanitarne pomoči.

Število komentarjev: 1
  1. mirror pravi

    Spet se naši politiki vtikajo v zadeve, kjer jih nič ne srbi. Raje naj poskrbijo za poplavljence, zdravnike, upokojence in za naše gospodarstvo, ki ima zaradi visokih stroškov za elektriko nižjo konkurenčnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen