Premier Golob s poslanci Svobode o aktualnem političnem dogajanju in o rošadah na vladi ter znotraj poslanske skupine

0

Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob pravkar za skupno mizo zaseda s poslanci svoje stranke. Pogovor naj bi se vrtel zlasti okoli aktualnih zakonodajnih predlogov in predvsem predlaganih posvetovalnih referendumov, bržkone pa se ne bodo mogli izogniti niti nedavno napovedanim kadrovskim menjavam v premierjevi najožji ekipi.

Ena od točk, ki naj bi se je lotili v razpravi, naj bi torej bili predlagani posvetovalni referendumi. Vse poslanske skupine z izjemo Levice so namreč v torek v parlamentarni postopek vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta Jek 2. Konsenz med strankami je, da bi referendum izvedli predvidoma v drugi polovici novembra letos.

Manj enotnosti je medtem pričakovati pri posvetovalnem referendumu o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Za slednjega tako še ni jasno, kdaj bi ga lahko izvedli. Skladno z referendumsko zakonodajo sicer velja, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot petinštirideset dni od dneva razpisa referenduma, pa lahko DZ z sprejme z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. To torej pomeni, da bi za izbiro datuma po preteku teh 45 dni koalicija potrebovala tudi glasove opozicijskih poslancev.

Kako se bodo odločili postopati v Svobodi, bi torej lahko bolj jasno postalo po današnjem sestanku poslanske skupine s premierjem.

Po tistem, ko je minuli teden postalo jasno, da se v Golobovi najožji ekipi tako v stranki kot v vladi obeta več menjav, pa po pričakovanjih poslanska skupina danes ne bo mogla mimo te teme.

S funkcije generalne sekretarke stranke Gibanje Svoboda se s koncem meseca poslavlja Vesna Vuković, nasledil jo bo aktualni direktor Kontrole zračnega prometa Rok Marolt, ki naj bi veljal za človeka iz kroga finančnega ministra Klemna Boštjančiča.

Še več kadrovskih menjav se bo zvrstilo v premierjevem kabinetu. Tega med drugim zapušča njegova vodja Petra Škofic, nasledil jo bo Luka Špoljar, sicer sedanji sekretar poslanske skupine Svoboda. Iz kabineta se poslavljata tudi državna sekretarka za kulturo Kaja Širok in premierjeva svetovalka za gospodarske zadeve Saša Leban.

Vladna stran naj bi si ob tem prizadevala izboljšati tudi komunikacijsko strategijo, pri čemer naj bi določene naloge prevzel tudi podpredsednik največje vladne stranke ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Na kakšen način, sicer s predsednikom vlade menda še nista povsem dorekla, na mizi pa naj bi bila tudi možnost, da Arčon postane podpredsednik vlade.

Ob vseh naštetih menjavah pa so zaokrožile tudi informacije, da naj bi se obetala menjava na čelu poslanske skupine, ki jo vodi Borut Sajovic, kot možno naslednico se je omenjalo njegovo sedanjo namestnico Natašo Avšič Bogovič, sicer tudi predsednico sveta Gibanje Svoboda.

Sajovic je v preteklih dneh že dejal, da o menjavi na čelu poslanske skupine niso govorili, enako je v ponedeljek zatrdila Avšič Bogovič. “To so bile manipulacije, ki so se pojavile v medijih. Sama sem bila prav presenečena oziroma sem rekla, mogoče je pa danes 1. april, pa ni bil 1. april. Ne, zaenkrat o tem ni bilo govora in težko to komentiram,” je dejala.

Zatrdila je še, da so poslanci Svobode zadovoljni z delom Sajovica, ki poslansko skupino tudi zastopa. “Nastajajo tudi občasno konfliktne situacije, jih predebatiramo, ampak če kaj, pa smo v naši poslanski skupini res složni, srčni. Zaupamo v našo zgodbo, zaradi katere smo prišli v državni zbor,” je še poudarila.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen