Študija Ifo in Econpol: Rusija se sankcijam izogiba prek Srednje Azije, Turčije in Kitajske

0

Rusija se dokaj uspešno izogiba ekonomskim sankcijam, pri tem pa pomembno vlogo igrajo nekdanje sovjetske republike, Kitajska in Turčija, ugotavlja danes objavljena študija inštitutov Ifo in Econpol. Študija opozarja, da se je uvoz izdelkov, pomembnih za rusko gospodarstvo in vojaško industrijo, iz omenjenih držav v zadnjih letih znatno povečal.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 je izvoz iz članic Evropske unije v Rusijo padel na 37 odstotkov v primerjavi s predvojno ravnijo.

“Eden od razlogov za še vedno velik obseg izvoza v Rusijo je, da sankcije veljajo le za 32 odstotkov vseh izdelkov izvoženih iz EU,” je že januarja dejala namestnica direktorja centra za mednarodno ekonomijo na inštitutu Ifo Feodora Teti. Ob tem je poudarila, da je nekatero sankcionirano blago iz EU v Rusijo mogoče dobaviti posredno prek tretjih držav.

V luči tega danes objavljena študija ugotavlja, da je bil leta 2022 izvoz izdelkov, ki so pomembni za rusko gospodarstvo oziroma vojaško industrijo, iz Armenije, Kazahstana, Uzbekistana, Kirgizistana in Turčije v Rusijo kar 50-krat večji od celotnega izvoza teh izdelkov v letu 2019. Kljub temu Kitajska za Rusijo ostaja najpomembnejša država za uvoz sankcioniranih izdelkov.

“Na primeru Kitajske je mogoče povečanje izvoza v Rusijo vsaj delno pojasniti z večjo domačo proizvodnjo. V primeru Turčije in Armenije pa nenadno in močno povečanje izvoza v Rusijo kaže na morebitno izogibanje sankcijam,” je danes opozorila Teti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen