Orban: Fidesz se bo po junijskih evropskih volitvah pridružil ECR, ki ga vodi Melonijeva

0

Madžarski premier Viktor Orban je napovedal, da se bo njegova desničarska stranka Fidesz po junijskih evropskih volitvah pridružila evroskeptičnim Evropskim konservativcem in reformistom (ECR), ki jih vodi italijanska premierka in voditeljica italijanske desničarske stranke Bratje Italije Giorgia Meloni.

“Ideja je bila, da se pridružimo še prej, a na tej točki bomo to storili po volitvah,” je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal Orban po vrhu EU v Bruslju, na katerem je Melonijeva odigrala ključno vlogo, da je madžarski premier umaknil veto in omogočil sprejetje 50 milijard evrov pomoči EU Ukrajini.

“Kakorkoli že, moj odgovor je pritrdilen, pripravljeni smo in se bomo pridružili konservativcem,” je dejal.

Stranka Fidesz, ki je ob grožnjah z izključitvijo zaradi opozoril o spodkopavanju pravne države na Madžarskem leta 2021 sama izstopila iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), trenutno ni članica nobene evropske politične družine. V Evropskem parlamentu ima 12 poslancev.

ECR, ki jo je leta 2009 ustanovil nekdanji vodja torijevcev, nekdanji britanski premier in sedanji zunanji minister David Cameron, združuje evropske desničarske in evroskeptične stranke, med katerimi so španska skrajno desna stranka Vox, nekdanja poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) ter skrajno desni Švedski demokrati. V Evropskem parlamentu je v tem mandatu peta najmočnejša politična skupina.

Že pred Orbanovo napovedjo je nekdanji poljski premier Mateusz Morawiecki dejal, da bi bil “odprt” za pridružitev Fidesza ECR, katere del je tudi PiS. Opozoril pa je, da mora Orban najprej zaprositi za pridružitev, nato pa jih mora družina ECR sprejeti, poroča Politico.

Pridružitev Fidesza ECR bi lahko v naslednjem mandatu obrnila razmerje moči bolj v korist desničarskih evroskeptičnih sil v Evropskem parlamentu, poroča Politico.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen